Kusturica pod Ostrogom odlikovan ordenom SPC

Srpska pravoslavna crkva (SPC) odlikovala je režisera Emira Kustruricu Ordenom despota Stefana Lazarevića koji mu je pod Ostrogom, u Crnoj Gori, juče uručio mitropolit crnogorskoprimorski Amfilohije.

Kultura

Izvor: Beta

Petak, 13.05.2016.

08:39

Kusturica pod Ostrogom odlikovan ordenom SPC
Foto: Gettyimages

Kusturica je boravio pod Ostrogom povodom crkvene proslave Svetog Vasilija Ostroškog. Pod Ostrogom se, prema pisanju podgoričkih medija, okupilo nekoliko hiljada vernika iz Crne Gore i regiona. Amfilohije je kazao da je Nemanja, kako je kršteno ime reditelja Kusturice, odlikovan za "unapredenje pravoslavne, filmske umetnosti" i kao "nosilac velike istine da umetnost i lepota spasavaju svet".

"Izražavam duboko poštovanje prema našoj Crkvi, našim svecima, posebno u trenutku kada su pravoslavlje i hrišćanska kultura na udaru i kada hrišćanstvo preživljava teškoće na Bliskom Istoku i na mnogim tačkama na planeti", rekao je Kustrurica zahvaljući na odlikovanju.

Kusturica je poručio da je važno to što se ovih dana održava "Međunarodni, hristovaskrsni festival pravoslavnog filma", u vremenu, kada "film umire".

"Pošto smo mi predstavnici baštine hrišćanske kulture, a ne samo religije, dobro je da se obnavlja jedna vrsta iskustva koja se zove film i koja je u prošlom veku jedva dahtala pod teretom tehnologije, a sad praktično nestaje. Mislim da su upravo festivali mesto gde će filmovi da ožive", rekao je Kusturica.

Na prvom pravoslavnom festivalu filmovi će se prikazivati u Podgorici, Nikšiću i Beranama, a kao jedan od učesnika najavljen je ruski reditelj Nikita Mihalkov.

Režiser je pod Ostrog došao u pratnji "Noćnih vukova", masovnog motociklističkog kluba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: