SANU predstavio bogat program za leto

Srpska akademija nauka i umetnosti predstavila je danas bogat plan aktivnosti za period do sepetembra, plan predstavljanja novih izdanja Biblioteke SANU i s naročitim ponosom najavila predstojeći Svetski kongres vizantologa u Beogradu.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 05.05.2016.

19:59

SANU predstavio bogat program za leto

Budući da se ove godine obeležava 175 godina Akademije, odnosno godišnjica od osnivanja Društva srpske slovesnosti, sve manifestacije se odvijaju u znak tog jubileja, rekao je akademik Stevan Pilipović, predsednik Ogranka SANU u Novom Sadu.

On je kao matematičar posebno istakao niz skupova i izložbi koje organizuju Matematički institut i SANU u maju, mesecu koji se već godinama obeležava kao mesec matematike.

Već 9. maja obeležava se Dan Biblioteke SANU, koji će biti posvećen Vuku Stefanoviću Karadžiću, kada će biti prikazan zbornik radova na 600 stranica sa velikog medjunarodnog naučnog skupa održanog pre 2 godine povodom 150 godina od smrti tvorca azbuke.

Povodom 1.150 godina od kako su Chirilo i Metodije počeli svoju misiju, 24. maja će biti obeležen Dan slovenske pismenosti i kulture, i tim povodom Institut za srpski jezik Akademije pripremio je reprezentativni zbornik o delatnosti ove solunske braće i njihovih sledbenika kroz vreme.

Akademija će 7. juna predstaviti i sumirane rezultate naučnog skupa problema savremenog obrazovanja.

Predsednik Biblioteke SANU akademik Miro Vuksanović najavio je u junu obeležavanje godišnjice rođenja prvog predsednika Srpske kraljevske akademije Josifa Pančića, koja će biti propraćena brojnim publikacijama.

Međunarodna asocijacija vizantologa, koja svakih pet godina organizuje skup, od 22-27. avgusta 23. Svetski kongres vizantologa, pod nazivom "Vizantija - svet u promenama".

Potpredsednik SANU Ljubomir Martinović kaže da se do sada za učešće na ovom velikom naučnom skupu, koji se inače treći put održava u Srbiji, prijavilo 1.415 stranih stručnjaka i 100 domaćih poznavalaca Vizantije, što nadmašuje i do sad najveći skup vizantologa održan 2011. u Sofiji u kojem je učestvovalo 1.200 naučnika.

Kongres će biti praćen i izložbama u galerijama SANU i Nauke i tehnike, pa će posetioci moći da vide stare srpske rukopise od 12. do 17. veka, odnosno vizantijski uticaj na arhitekturu u Srbiji s kraja 19. i početka 20. veka koju priprema naš veliki poznavalac nacionalnog graditeljstva prof. dr Aleksandar Kadijević.

Svi zainteresovani moći će u Galeriji nauke i tehnike, tokom jula i avgusta, da pogledaju i izložbu povodom rodjenja Nikole Tesle, koja čini deo naučnog skupa "Tesla za sva vremena" (11. jul).

Akademici su se osvrnuli i na pristupne besede novoizabranih redovnih članova Akademije (10-12. maj).

Foto: Λατίνος / Wikimedia Commons

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: