Danas počinje 11. BINA

Jedanaesta Beogradska internacionalna nedelja arhitekture (BINA) počeće danas u Beogradu, u Likovnoj galeriji Kulturnog centra, pod sloganom "Budućnost je sada" i trajaće do 28. maja.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 05.05.2016.

08:50

Danas počinje 11. BINA
Foto: Gettyimages / ilustracija

Program i ove godine čine izložbe, šetnje, predavanja, radionice, seminari, biće reči o bliskoj budućnosti arhitekture, upotrebi novih tehnologija, o javnosti rada, o značaju i načinima tumačenja prošlosti u korist sadašnjosti i budućnosti, o percepciji prostora.

BINA je zajedno sa nosiocem projekta - Muzejem za arhitekturu i oblikovanje/Muzej za arhitekturu i dizajn (MAO) iz Slovenije i timovima učesnika iz 13 evropskih zemalja, osvojila grant "Kreativne Evrope" za platformu "Future Arćitecture".

U pitanju je projekat koji okuplja arhitektonske muzeje, festivale i organizacije iz 13 zemalja sa namerom da kroz različite aspekte svog programa tokom dve godine trajanja projekta pokušaju da sagledaju budućnost arhitekture i to iz perspektive autora do 40 godina života, upravo onih koji će tu budućnost promišljati, projektovati i graditi.

Poseban deo programa 11. izdanja BINA-e posvećen je upravo "Future Arćitecture" platformi i obuhvatiće međunarodnu izložbu "Energetske tačke Beograda" i predavanja "Arhitektura posle budućnosti" Ane Jeinić (Austrija) i "Predstavljanje nasleđa u budućnosti" Sonje Jankov.

Tokom tri nedelje biće organizovano više izložbi u različitim galerijskim prostorima Beograda: "Stambena arhitektura - Studio Dva arhitekta (Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić, Hrvatska) - savremena stambena arhitektura u dijapazonu od kolektivnog do elitnog stanovanja", izložba fotografija Željka Mandića koja govori o prostorima uhvaćenim u raskoraku između sadašnjosti i budućnosti, postavka dela laureata Godišnje nagrade za arhitekturu.

Najavljena je i međunarodna izložba savremenog stanovanja, kao i studentska izložba eksperimentalnih prostornih konstrukcija, dok će u Noći muzeja 21. maja, kroz dve posebne izložbene postavke biti predstavljeni rezultati dve radionice: "Graditeljke Beograda" (učesnici su deca uzrasta 10-14 godina) i "Nijanse prostora" (učesnici su studenti arhitekture i dizajna).

Poseban blok BINA-e biće posvećen temi savremenog stanovanja, a u okviru predavanja biće razmatrani aktuelni problemi arhitektonske profesije o čemu će govoriti više od 20 arhitekata i teoretičara iz zemlje i inostranstva.

Beograđani će i ove godine imati priliku da u okviru BINA-e prošetaju srpskom prestonicom sa arhitektima i istoričarima arhitekture, steknu novo iskustvo percepcije grada i vide ga na način na koji do sada nisu.

Biće organizovan i niz radionica za polaznike različitih uzrasta, a poseban doživljaj biće koncert "Zvuk moderne u Domu štampe" 16. maja, u okviru koga će biti predstavljena zgrada Doma štampe arhitekte Ratomira Bogojevića i dela kompozitora Vasilija Mokranjca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: