U Narodnom pozorištu uručen Zlatni beočug

Zlatni beočug za 2015. godinu, koji 45. put dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Beograda, uručen je danas laureatima na svečanosti u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 14.04.2016.

15:53

U Narodnom pozorištu uručen Zlatni beočug
Tanjug / Dragan Kujundžiæ

Prisustne je pozdravio generalni sekretar KPZ Beograd Živorad Ajdačić naglasivši da je Zlatni beočug priznanje za zaokružene duhovne vrednosti i dostignuća, podsetivši da tvorci te nagrade Vasko Popa, koji je dao i ime nagradi, Radomir Stević Ras i Jevta Jevtović.

"Ako bi se poređala sva imena dosadašnjih dobitnika ove nagrade, videlo bi se da je to imenik najuspešnijih, a knjiga sastavljena od tekstova obrazloženja za nagradu predstavljala bi svojevrsnu savremenu enciklopediju kulture, umetnosti i nauke Srbije", rekao je Ajdačić.

Predsednik KPZ Beograda Milovan Vitezović rekao je da se "nalazimo u šezdesetoj godišnjici kulturno prosvetnih zajednica Srbije i Beograda, stvorenih da budu najdemokratskiji pokret kulture koji će objedinjavati sve kulturne institucije i udruženja", ali se trećinu tih godina te dve zajednice bore za opstanak.

Vitezović je podsetio na reči Vaska Pope kada je 1968. primao u Beču Austrijsku državnu nagradu za evropsku književnost: "Primam ovu nagradu u prvom redu kao pohvalu pesništvu moga naroda i njegovom jeziku...Pesništvo Srba od svojih početaka do danas predstavlja značajan organski nezaobilazan deo evropske književnosti".

On je iskoristio svečanost uručenja nagrade koju je stvorio Vasko Popa i u ime KPZ Beograd pokrenuo predlog da se velikom pesniku podigne spomenik na Terazijama.

Izvanredni Zlatni beočug za životno delo pripao je džez trubaču, kompozitoru i aranžeru Dušku Gojkoviću i književniku Rajku Petrovu Nogu. Arhivu Jugoslavije, Beogradskom sajmu knjiga i Filološkoj gimnaziji dodeljen je Izvanredni Zlatni beočug.

Zlatni beočug za trajan doprinos kulturi uručen je novinarki i književnici Jasmini Ani, ansamblu Tamburica 5, rok muzičaru i kantautoru Momčilu Bajagiću Bajagi, književniku Branislavu Veljkoviću, reditelju Mihailu Vukobratoviću, književnom kritičaru prof. dr Radivoju Mikiću.

Nagrađeni su i filmski producent Miroslav Mogorović, dramski umetnik Marko Nikolić, Osnovna škola "Vasa Čarapić" (Beli Potok), umetnički fotograf i snimatelj Branko Pelinović, vajar prof. dr Dragan Radenović, restoran "Madera", profesor književnosti dr Boško Suvajdžić, Fakultet za kulturu i medije i Festival duhovne muzike "Horovi među freskama".

U ime nagrađenih zahvalio je Rajko Petrov Nogo istakavši da "biti beočug u lancu kulturnog kontinuiteta, kulturne sabranosti i sabornosti, znači imati samosvest da si čestica u srpskom okeanu smisla, to znači znati da si, makar i mala spona s kojom se taj niz na okupu drži".

"A možeš biti i alka u lancu besmisla", dodao je Nogo. "Vama je poznata organizovana rabota u današnjoj srpskoj kulturi. Prvo se visoka književnost izjednači sa trivijalnom. Zatim se trivijalna promiče u centar, a visoka na marginu. Ako ta rabota dugo traje, a traje, eto svakojakih raspamećenja. Eto željene promene svesti i identiteta. Eto novih ponosnih ljudi koji kliču: Onaj sam koji nisam. Eto sebemrzitelja koji su, kako bi rekao lovćenski jasnovidac, zarobili sebe u tuđina", upozorio je Nogo.

Posebna priznanja (povelje) za trajni doprinos kulturi Beograda dodeljene su emisiji "Beogradska hronika" RTS-a, "Ilustrovanoj Politici" i televiziji "Studio B". Godišnja nagrada KPZ Beograda pripala je akciji "Negujmo srpski jezik" Sekretarijata za kulturu grada Beograda, Filološkog fakulteta u Beogradu i Biblioteke grada Beograda.

Gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević je, zahvalivši na priznanju, rekao da je akcija nepretenciozno zamišljena kao akcija budilica koja skreće pažnju na probleme opšte jezičke kulture i pismenosti, ali reakcije i pohvale koje su usledile su ih uverili da prostora za negovanje srpskog jezika ima i previše.

Vukosavljević je naglasio da su ciljevi akcije da bude podsticaj svim institucijama koje se bave jezikom da se aktivnije uključe i da u prostor, obično namenjen industriji spektakla i zabave, kao što su televizijski spotovi, prodre bitka za srpski jezik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: