Izložba "Jug Srbije u Velikom ratu 1915-1918"

Izložba "Jug Srbije u Velikom ratu 1915-1918" biće otvorena 31. marta u Galeriji RTS-a.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 26.03.2016.

11:45

Izložba
Foto: Lord Eru / Wikimedia Commons / ilustracija

Izložba je zajednički projekat muzeja u Leskovcu, Nišu, Vranju, Pirotu i Prokuplju i predstavlja specifičan omaž našim precima u ratovima koje je Srbija vodila početkom 20. veka, stoji u najavi RTS.

"Jug Srbije u Velikom ratu 1916-1918" hronološki prikazuje period od povlačenja srpske vojske i naroda 1915/1916. godine, preko uspostavljanja okupacione vojno-civilne vlasti, stradanja i deportovanja srpskog stanovništva u logore, položaja Srpske pravoslavne crkve i školstva pod okupacijom, do izbijanja Topličkog ustanka, njegovog surovog gušenja i na kraju slavnog povratka u oslobođenju otadžbinu.

Izložbu su pripremili kustosi, istoričari, viši savetnici muzeja u Leskovcu Mira Ninošević i Veroljub Trajković. Beogradsko dramsko pozorište odabralo je Svetski dan pozorišta za premijeru svoje nove predstave - "Moje dete" Stojana Srdića u režiji Ane Đorđević i skrene pažnju na položaj marginalizovanih grupa i pojedinaca.

Komad, koji je dobio nagradu "Branislav Nušić" Udruženja dramskih pisaca za 2014. godinu, bavi se položajem i uslovima u kojima žive Romi, nasiljem u porodici, seksualnim zlostavljanjem dece, pubertetskom trudnoćom, dok članovi autorske i glumačke ekipe naglašavaju da je to priča o Srbiji i svima onima koji se osećaju marginalizovano, o svoj deci žrtvama nasilja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: