Kamerades: Mi smo cenzurisani. Artget: To je nesporazum

Fotoreporteri okupljeni u grupi "Kamerades" najavili su da će danas povući izložbu fotografija "Dirty Season - Necenzurisano" iz galerije "Artget", pošto je, kako navode, deo izložbe skinut iz izloga galerije, a vd direktora Kulturnog centra Beograda Ivona Jevtić kaže da je reč o nesporazumu, a ne cenzuri.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 15.03.2016.

16:09

Kamerades: Mi smo cenzurisani. Artget: To je nesporazum
Foto: Tanjug / Nemanja Jovanoviæ

Fotoreporteri su, naime, saopštili da su iz izloga galerije u KCB Beograd povučene fotografije oštećenih plakata iz predizbornih kampanja različitih političkih stranaka.

"Ovo nas je posebno iznenadilo i zbog toga što izložba u naslovu nosi reč necenzurisano, a bavi se neprestanom izbornom kampanjom, manipulacijom masom, borbom za glasove, cenzurom i autocenzurom, masovnim zasipanjem posterima, bilbordima, reklamama koje obećavaju bolje sutra", naveli su u saopštenju. Izložba je inače otvorena u četvrtak, 10. marta, kada je počela i nova sezona u "Artget" galeriji posvećena dokumentarnoj fotografiji.

Vršilac dužnosti direktora KCB-a je u pisanoj izjavi naglasila da je reč o nesporazumu i da su uklonjena "četiri postera, a ne fotografije, koji su se nalazili na staklenom delu (prozorima) za čije je postavljanje neophodna dozvola Zavoda za zaštitu spomenika".

Jevtić je naglasila da izložba nije skinuta, da su radovi izloženi na svim zidovima u galeriji "Artget" i u velikom holu galerije, kao i da je izloženo 114 fotografija koje prikazuju dnevno-političke i šire socijalne teme. Ona je rekla da su autori vrlo korektno dočekani od strane domaćina Kulturnog centra Beograda, da je na otvaranju izložbe organizovala prigodan koktel kako bi autorima dala podršku i da je omogućila da se izložba na dobar način promoviše. To je, prema njenim rečima, rezultiralo velikim brojem ljudi na otvaranju izložbe.

"Sve to govori da nema cenzure i da sam dobronamerno učinila sve da vam pomognem da vaša izložba bude vrlo uspešna", poručila je Jevtić grupi "Kamerades". U međuvremenu je Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije podržala "Kamerades", uz ocenu da to nije prvi takav slučaj u KCB.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: