Preminuo „peti Bitls“ ser Džordž Martin

Ser Džordž Martin, producent grupe Bitls, preminuo je u 91. godini života.

Kultura

Izvor: Guardian

Sreda, 09.03.2016.

08:28

Preminuo „peti Bitls“ ser Džordž Martin
Foto: Gettyimages

Martin je potpisao ugovor sa Bitlsima za Parlopfon rekords kada su ih druge kuće odbile i bio producent za sve sem jednog njihovog albuma. Postao je i ostao jedan od najuticajnijih producenata u istoriji muzike i često je nazivan „petim Bitlsom“.

Vest o njegovoj smrti prvi je na Tviteru podelio Ringo Star, bubnjar grupe, a kasnije je to potvrdio i Univerzal mjuzik.

Martinov menadžment saopštio je sledeće: „Možemo potvrditi da je sinoć, 8. marta, ser Džordž Martin preminuo mirno u svojoj kući. Porodica se svima zahvaljuje na rečima utehe, molitvama i podršci“.

“U karijeri koja je trajala sedam decenija priznat je na svetskom nivou kao jedan od najkreativnijih muzičkih talenata i bio je gospodin do samog kraja. Porodica je zamolila da se u ovom trenutku poštuje njihova privatnost.” Pre nego što će Martin potpisati ugovor sa Bitlsima, tu grupu odbilo je nekoliko producenata. Njemu se dopadao njihov smisao za humor. Recimo, kada ih je pitao da li bi nešto promenili u setu, Džordž Harison mu je rekao: “Za početak, ne sviđa mi se tvoja kravata”.

Star se priključio bendu iste godine (1962.) nakon što je Martin sugerisao da treba promeniti tadašnjeg bubnjara Pita Besta.

Martin je u velikoj meri uticao na kvalitet njihovog zvuka i inovacije u produkciji.

Povremeno je svirao klavir za njihove albume, uključujući i jedan deo u pesmi “In My Life” na albumu “Rubber Soul”. Lenon je, međutim, umanjio Martinov značaj u jednom privatnom razgovoru sa Makartnijem, nakon raspada benda 1971. Producent je na to odgovorio tek 1979. rečima: “Bez mojih instrumenata i instrukcija, mnoge ploče ne bi zvučale kao što jesu. Ne mogu reći da li su mogle biti bolje. Možda jesu. S moje strane nema lažne skromnosti; to je samo pokušaj da realno predstavim sliku”.

Martin je producirao i mnoge druge muzičare, poput Sile Blek i Gerry and the Pacemakers, a postao je jedan od najtraženijih producenata na svetu.

Gerry and the Pacemakers napravili su hit “How Do You Do It?”, pesmu koju je Martin najpre namenio Bitlsima kao njihov prvi singl, ali su oni to odbili. Kasnije je sarađivao sa Eltonom Džonom, Selin Dion, Kenijem Rodžersom, a producirao je i dve naslovne pesme za filmove o Džejmsu Bondu: “Goldfinger” koju je izvodila Širli Bejsi i “Live and Let Die” sa Polom Makartnijem i Wings. Od Martina su se oprostile mnoge slavne ličnosti: sin Šon Ono Lenon, Mark Ronson, Dejvid Sajmon, Brajan Ino, Leni Kravic i Lijam Galager.

I’m so sad to hear the news of the passing of dear George Martin. I have so many wonderful memories of this great man...

Posted by Paul McCartney on Wednesday, March 9, 2016
Martin sa Silom Blek (Foto: Gettyimages)
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: