Srećko Horvat gost drugog Filozofskog teatra

Hrvatski filozof Srećko Horvat biće gost drugog Filozofskog teatra, koji se održava sutra na Sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu, a razgovor sa njim vodiće dramaturškinja Maja Pelević.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 13.02.2016.

16:47

Srećko Horvat gost drugog Filozofskog teatra

Jedna od tema biće njegova najnovija knjiga "Radikalnost ljubavi", čiji je srpski prevod objavila "Laguna". Na sajtu te izdavačke kuće navedeno je da Horvatova "Radikalnost ljubavi" polazi od teze da revolucija i ljubav imaju nešto zajedničko - "kao što nije dovoljno okupirati trg ili postaviti barikadu, tako nije dovoljno ni samo flertovati ili često menjati partnere".

"Biti veran ideji revolucije ili ljubavi znači pre svega izgraditi novi svet, a kroz izgradnju novog sveta otvara se i mogućnost za izgradnju nas samih. I obrnuto: tek ako sebe izgradimo kao drugačije i bolje ljude, možemo graditi drugačiji i bolji svet, i u revoluciji, i u ljubavi", ocenio je izdavač.

Osvrćući se na seksualnu emancipaciju u vreme Oktobarske revolucije i kasniju represiju, na Če Gevarinu dilemu između ljubavi i revolucionarne požrtvovanosti, te na 1968. (od komuna do terorističkih organizacija), Srećko Horvat pruža mogući odgovor na pitanje zašto su se najradikalniji revolucionari, poput Lenjina i Čea, plašili radikalnosti ljubavi.

Slovenački filozof, kulturni kritičar i teorijski psihoanalitičar Slavoj Žižek ocenio je da Horvat u ovoj knjizi, koja se čita sa lakoćom, neke stvari postavio na svoje mesto. "Prvo, bez stida govori o ljubavi, a ne o seksu, koji je odavno izgubio svoju subverzivnu oštricu. Drugo, ističe radikalnost ljubavi kao silu koja se opire samom utemeljenju liberalne permisivnosti. Knjiga koja će komuniste preobratiti u ljubavnike, a ljubavnike u komuniste", smatra Žižek.

Horvat (1983, Osijek), hrvatski filozof, pisac i prevodilac, osnivač je Filozofskog teatra i jedan od osnivača Subversive Festivala u Zagrebu, koji svake godine okuplja velika svetska imena savremene levice. Prvi put u žižu interesovanja javnosti došao je zahvaljujući uverljivo argumentovanoj knjizi "Protiv političke korektnosti", koja je 2007. izašla u "Biblioteci XX vek" Ivana Čolovića. Otad je napisao više od 10 knjiga, prevedenih na desetak jezika, te se svojim delovanjem profilisao u jednog od važnijih intelektualaca na Balkanu.

Prvi Filozofski teatar u Narodnom pozorištu održan je veoma uspešno 1. decembra prošle godine na Sceni "Raša Plaović". Gost je bio jedan od najznačajnijih i svakako najzanimljivijih italijanskih filozofa i aktivista Franko Bifo Berardi, a njegov domaćin bio je Horvat. Projekat Filozofski teatar, zamišljen kao serija razgovora, predavanja, debata sa publikom, sa izvesnim pozorišnim elementima kao što su javna čitanja filozofskih tekstova i druge vrste inscenacija filozofskih dela, namenjen je svakome ko želi da poseti pozorište sa ciljem da promišlja, a ne da se razonodi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: