Mraović Tasovcu: Ugledajte se na Udovičića

Pesnik i književni prevodilac Dragan Mraović uputio je danas otvoreno pismo ministru kulture i informisanja Ivanu Tasovcu u kome navodi da ministar krši zakon, da govori neistine u vezi nacionalnih priznanja, te "ukida nacionalne ustanove pred koje stavlja pokvarene satove".

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 04.02.2016.

11:40

Mraović Tasovcu: Ugledajte se na Udovičića
Pesnik Dragan Mraoviæ (foto: Project Rastko/Wikimedia Commons)

Mraović je u pismu Tasovcu, dostavljenom medijima, naveo da umetnici danas nemaju nikakvu zaštitu i pita ministra zbog čega ih ne štiti i zašto se ne ugleda na svog kolegu (ministra omladine i sporta) Vanju Udovičića.

"Zašto ste ministar kulture, ako ne znate da vrednujete rad umetnika i zašto na tu temu ignorišete mišljenja istaknutih umetnika kao što su Voja Brajović, Goran Marković ili Uroš Đurić, odnosno da li je vaša dužnost, kao ministra kulture da poštujete umetnike?", pitao je Mraović, pozivajući se na izjavu ministra da je "u sportu jednostavno, jer nema dileme da je pobedio Đoković, dok je u kulturi teško ustanoviti kriterijume s obzirom na različitosti koje pokriva".

"Da li mislite da ste ovlašćeni da autokratski suspendujete Zakon o kulturi koji je na snazi ili ste dužni da sprovodite zakon? Zašto kršite zakon?", upitao je takođe Mraović.

"Zašto menjate naziv Zakona o kulturi u Zakon o javnom interesu u kulturi i u svom predlogu Zakona svrstavate u kulturu ostala izvođenja kulturnih programa i kulturnih sadržaja (mjuzikl, cirkus, pantomima, ulična umetnost)".

"Ako je ta vrsta zabave ono što podrazumevate pod kulturom, kada ćete dodati 'Parove' i 'Farmu'?", dodao je Mraović.

Mraovića interesuje i zbog čega Tasovac "govori neistine u vezi nacionalnih priznanja, zašto nije rekao javnosti da su sva umetnička udruženja protiv njegovog predloga Zakona".

"Vi kažete 'setite se koliko je do sada bilo peticija upravo za ukidanje nacionalnog priznanja'. Ne mogu da se setim nijedne takve peticije, pa vas molim da mi navedete koje peticije, kada i sa koliko potpisa?", rekao je Mraović, podsetivši da je u toku potpisivanje peticije protiv ukidanja nacionalnih priznanja za vrhunski doprinos kulturi.

Mraović je podsetio na izjavu ministra da je zbog dominantnih "klanovsko-burazerskih odnosa" u kulturi teško spovesti kriterijume u vezi nacionalnih priznanja.

"Možete li mi reći na osnovu kojih 'klanovsko-burazerskih odnosa u našoj kulturi' sam ja dobio nacionalno priznanje i da li je i vaš otac, naš ugledni glumac, dobio svojevremeno to priznanje po osnovu tih odnosa? I zašto ne kažete javnosti da nije reč o socijalnoj pomoći, već da ta nagrada ima svoje jasno umetničko obrazloženje dato prilikom njenog ustanovljavanja", zatražio je Mraović.

"Da li vam je iko rekao da Ministarstvo kulture odavno nema strategiju kulturne politike, da deluje nasumice, a da od vašeg dolaska na njegovo čelo ima za cilj divlju neoliberalizaciju kulture u okviru koje se sistematski uništava sve što je tradicionalno i nacionalno, a podmeće se cirkuska zabava kao srpska kultura", pitao je pesnik.

Mraović je pismo završio pitanjem:

"Zašto oni vaši satovi ne rade tačno ili uopšte ne rade? Zar ne vidite, i bez njih, da vam je vreme isteklo?"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: