Zaostavština dr Laze Kostića u Muzeju Vojvodine

Izložba "Zaostavština dr Laze Kostića" autorke Zore Šipoš, biće otvorena 4. februara u Muzeju Vojvodine, najavila je ta ustanova. Novosadska publika imaće priliku da vidi deo zaostavštine Laze Kostića koja se čuva u Gradskom muzeju Sombor, kao i njegove lične predmete iz zbirki Muzeja Vojvdine.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 02.02.2016.

11:13

Zaostavština dr Laze Kostića u Muzeju Vojvodine
Foto: muzejvojvodine.co.rs

Izložbu će pratiti film "Laza Kostić u Somboru" scenariste i reditelja Filipa Markovinovića, u kome igraju Ivan Đurić, Milovan Filipović, Strahinja Bojović, Milijana Makević i Ljiljana Tomić Markovinović.

Film na zabavan način donosi priču o tome kako je Laza Kostić postao Somborac, dotičući se svih bitnih momenata iz njegovog burnog i bogatog života. Prema rečima Zore Šipoš, Gradski muzej Sombor je 1984. godine iz zaostavštine čuvenog pesnika otkupio veliki broj predmeta koji, pored svoje stilske i umetničke vrednosti, imaju izuzetan značaj za izučavanje nacionalne istorije i kulture zemlje. Muzejski eksponati primenjene umetnosti su većim delom na stalnoj postavci somborskog muzeja i čine nekoliko ambijentalnih celina sa kraja 19. veka, ilustrujući tako vreme kada je Kostić boravio i živeo u Somboru.

Enterijere krasi srebrnina sa stilskim odlikama secesije, a jedan od detalja je i mastionica pored kopije rukopisa najlepše pesme pokajanke srpske književnosti, Kostićeve "Santa Maria della Salute".

Izloženi diptih tkanih tapiserija u pastoralnom ambijentu iz radionice Lionela Peroa, i danas je inspiracija za mnoge posetioce Muzeja, pesnike, umetnike i naučnike. Svi ovi vredni eksponati otkupljeni su sa namerom da se ne zaboravi svestranost i značaj velikog pesnika i čoveka, istakla je Šipoš.

Dr Laza Kostić (1841-1910) bio je pesnik, dramski pisac, estetičar, književnik, kritičar, mislilac i prevodilac. Doktorirao je 1866. godine pravne nauke na Peštanskom univerzitetu, a posle toga je promenio brojna zanimanja: radio je kao profesor Srpske gimnazije u Novom Sadu, bio veliki beležnik Novosadskog magistrata, te predstavnik varoškog suda u istom magistratu, radio kao poslanik u peštanskom saboru, bavio se diplomatijom, bio novinar na Cetinju, objavio je veliki broj članaka u "Zastavi", "Srpskoj Nezavisnosti", "Glasu Crnogoraca".

Bio je organizator akcije za oslobođenje i ujedinenje i bliski saradnik Svetozara Miletića, a pred kraj života je postao i član Srpske kraljevske akademije. Sahranjen je 11. decembra 1910. godine na Svetouspenskom groblju u Somboru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: