Marina Abramović radi na tome da se zagledamo u sebe

Pred Marinom Abramović je dinamično proleće. Umetnica će predvoditi veliki performans u Benaki muzeju u Atini od 10. marta.

Kultura

Izvor: Huffington Post

Subota, 30.01.2016.

12:56

Marina Abramović radi na tome da se zagledamo u sebe
Foto: Gettyimages

Atinska neprofitna umetnička organizacija NEON, Institut Marine Abramović i sama umetnica, udružiće snage u okviru programa “Performans i nematerijalna umetnost”.

“NEON-MAI Lab” kako se naziva ovaj tim, angažovaće posetioce muzeja koji će tako i sami postati učesnici performansa.

“Živimo u svetu gde nam nešto stalno odvlači pažnju. Sve je teže izdvojiti vreme da se povežemo sa sobom”, rekla je Abramović o projektu. “Osmislila sam ovaj performans tako da publici pruži priliku da bude slobodna od tih smetnji i ponovo se zagleda u sebe i druge oko sebe. Nikad i nigde ova tema nije bila relevantnija, nego u Grčkoj sada”.

“Svi radimo celodnevno kako bismo publici pružili izuzetno iskustvo”, rekla je direktorka NEON-a Elina Konturi. Ona je objasnila da svi uključeni u projekat treniraju prema Abramović metodu.

Tako će cela zgrada Benaki muzeja “postati živi prostor za performans u kom će ljudi ispitivati svoje granice snage i poverenja”.

Konturi kaže da je saradnja bila logičan korak. “Naš cilj u NEON-u je da približimo savremenu kulturu opštoj javnosti, ne samo poznavaocima i da pružimo podršku postojećim i potencijalnim kreativcima u Grčkoj”.

Abramović će raditi sa umetnicima koje sama odabere na principima svog umetničkog metoda koji je razvila kroz 40 godina vežbanja duha i tela.

Abramović je imala pune ruke posla u proteklim mesecima, jer je u sudskom sporu sa bivšim partnerom Ulajem, a piše i autobiografiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: