Biblioiteka grada Beograda obeležila svoj 85. rođendan

Biblioiteka grada Beograda danas je svečano obeležila svoj 85. rodendan uručivanjem tradicionalnih nagrada, a za najbolje bibliotekare u 2015. godini nagradu su podelile dr Svetlana Mirčov i Aleksandra Vićentijević.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 15.01.2016.

18:35

Biblioiteka grada Beograda obeležila svoj 85. rođendan
Foto: Goldfinger / Wikimedia Commons

Za najboljeg izdavača u prošloj godini žiri kojim je predsedavala direktorka BGB Jasmina Ninkov, a čalnovi su bili prof. dr Zzarko Trebješanin i prof. dr Ratko Božović, proglasio je "Evro book".

Kako je obrazloženo, taj izdavač je pored izuzetno vredne produkcije knjiga za decu objavio i značjana dela posvećena obeležavanju jednog veka od početka Prvog svetskog rata.

Nagradu koja nosi ime Grigorija Vozarevića, prvog beogradskog štampara i izdavača iz ruku predsednice žirija primio je osnivač i vlasnik "Evro booka" Novica Jeftić.

U prošloj godini najviše je bio čitan na područu Beograda roman Mišela Uelbeka "Pokoravanje" u izdanju "Booka". Nagradu je osnivaču i vlasniku ove izdavačke kuće Ivanu Bevcu uručio predsednik UO BGB Miroljub Stojanović.

Sekretar za kulturu Beograda Vladan Vukosavljević je podsetio da je osnivanju ove, najveće pozajmne biblioteke u Srbiji, ali i u regionu koja ima više od dva miliona bibliotečkih jedinica prethodilo osnivanje Beogradskog čitališta daleke 1846. koje se izdržavalo iz članarina.

On je naveo da je jedan od uglednih članova Čitališta zapisao da je dobro biti kosmopolita, ali pre svega, treba da čuvamo ono što je naše i konstatovao da takve poruke nisu izgubile od aktuelnosti i da knjige i čitanje treba negovati.

Vukosavljević je naglasio da nikada ne smemo zaboraviti doprinos Marine Ilić Agapove srpskoj kulturi, jer ne samo da je osnovala prvu savremenu pozajmnu biblioteku u prestonici, već je udarila temelje pricipima na kojima se zasniva biobliotekarstvo.

Svečanu besedu je održao akademik i iskusni, višedecenijski bibliotekar Miro Vuksanović koju je naslovio "U knjizi je sigurnost".

"Sada smo u zgradi koja bi mogla da se zove: srce velikog organizma koji živi za čcitanje. Premrežio je takav organizam ceo Beograd i male gradove oko njega. Nemamo drugu ustanovu koja je izrasla u takav sistem, na toliko mesta i sa toliko prostorija gde se cuvaju i otvaraju stranice knjiga. I niko u srpskoj kulturi ne uspeva da godišnje okupi toliko hiljada citalaca i posetilaca na svakodnevnim književnim, naučnim i stručnim sastancima, na predavanjima i izložbama knjiga i slika", rekao je Vuksanović.

Vuksanović je kao svetao primer naveo BGB koji svim svojim postupcima dokazuje da su knjige i čitanje neophodni za svaku zemlju koja želi da bude prosperitetna.

Direktorka BG Ninkov navela je brojeve i podatke iz kojih se vidi da je Biblioteka grada nadmašila planove sa kojima je ušla u 2015. godinu. Među podacima treba izdvojiti broj upisanih članova 151.427 što je više od planiranog, broj izdatih jedinica - 2.056.548, usluge Biblioteke koje su sve besplatne koristilo je sa posetama programima 1.238.532 posetilaca.

Održano je 3.258 programa, nabavljeno je 8.130 primeraka serijskih publikacija, a Ninkov je posebno ponosna da je sopstvenim sredstvima Biblioteka tokom godine sanirala i obnovila jedan broj objekata iz mreže biblioteka, kao i to što su restaurirane i konzervirane najdragocenije knjige koje biblioteka poseduje, a među kojima dva primerka „Mineja praznicnog" iz 1536. godine, „Trebnik" iz 1795, „Katihizis" iz 1857, „Žitija svetih srpskih prosvetitelja Simeona i Save" iz 1794. ...

Izaslanica predsednika Srbije Tomislava Nikolića, savetnica u njegovm kabinetu Jasmina Mitović Marić, odgovarajući onima koji šire price o nepismenosti u Srbiji, rekla je da je tokom jučerašnje posete Šabačkoj biblioteci videla salu prepunu dece zagnjurene u knjige, kao i domaćice koje su dolazile da ih pozajme.

Sredstvima Ministarstva za kulturu i informisanje ove godine obezbeđena je i posebna komora za fizičku zašštitu koja podrazumeva kontrolisane uslove temperature i relativne vlažnosti u kojima ce se čuvati dragocenosti Biblioteke grada Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: