Kulturna baština Srbije u digitalnoj biblioteci Evrope

Narodna biblioteka Srbije započela je proces uspostavljanja Nacionalnog agregatora za evropsku digitalnu biblioteku - Evropeanu, što će omogućiti da naša kulturna i naučna baština u digitalnoj formi budu vidljivije i dostupnije, a institucije povezane na novi način.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 28.10.2015.

12:20

Default images
dariah.eu

Projekat se realizuje u okviru izgradnje digitalne infrastrukture DARIAH-RS, a označava početak nove faze u razvoju digitalne infrastrukture u Srbiji, jer će sve institucije kulture na taj način moći da svoju digitalnu građu učine dostupnom preko tog evropskog portala, navedeno je u saopštenju NBS-a.

Nacionalni agregator za Evropeanu je servis koji prikuplja metapodatke za digitalizovanu građu iz različitih institucija kulture na nivou jedne zemlje, usklađuje ih sa međunarodnim standardima i isporučuje ih Evropeani. To će biti osnova za prvi nacionalni registar digitalizovane građe u Srbiji, koji će omogućiti uvid u rezultate kontinuiranih napora na planu digitalizacije kulturne i naučne baštine.

Nacionalni agregator za Evropeanu rezultat je napora NBS u okviru srpskog ogranka Digitalne istraživačke infrastrukture za umetnosti i humanistiku (DARIAH) - panevropskog projekta koji se bavi se osmišljavanjem, implementacijom i promocijom istraživanja, alata i najboljih iskustava na polju digitalnih umetnosti i digitalne humanistike (dariah.rs).

Inicijativa o Nacionalnom agregatoru za Evropeanu podržana je od same Evropeane, Ministarstva kulture i informisanja, kao i od Delegacije Evropske unije u Srbiji, koja je kroz ovaj projekat prepoznala jačanje evropskih integracija u domenu digitalizacije kulturne baštine naše zemlje. Do uspostavljanja nacionalnog agregatora, samo nekoliko institucija kulture iz Srbije bilo je u prilici da sarađuje sa Evropeanom i to kroz evropske projekte.

Tako je Narodna biblioteka Srbije kroz projekat "Europeana Collections 1914-1918" učinila dostupnim 2.000 digitalizovanih dokumenata iz Prvog svetskog rata preko tog portala. Jugoslovenska kinoteka je kroz projekat "EFG - European Film Gateway" omogućila da 63 filma sa tematikom Velikog rata bude dostupno za gledanje.

Muzej primenjene umetnosti je kroz projekat "Europeana Fashion" digitalizovao i učinio dostupnim oko 500.000 muzejskih objekata iz svoje zbirke, a Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković" je kroz projekat "Europeana Newspapers" u Evropeanu uključila preko 700.000 stranica stare srpske štampe, od čega je 400.000 stranica pretraživo u punom tekstu.

I, najzad, Biblioteka grada Beograda kroz projekat "LoCloud" traga za rešenjem u domenu digitalnih biblioteka za manje bilioteke, a kroz projekat "Europeana Awareness" sprovela je prikupljanje građe iz Prvog svetskog rata iz privatnih zbirki i to u tri javne biblioteke: u Beogradu, Čačku i Novom Sadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: