Izložba Ljube Popovića u Galeriji RTS-a

Jubilej desetogodišnjice rada Galerije Radio-televizije Srbije obeležen je otvaranjem izložbe slika jednog od najosobenijih savremenih srpskih slikara međunarodne reputacije, akademika Ljube Popovića.

Kultura

Izvor: RTS

Četvrtak, 15.10.2015.

11:17

Default images
Foto: Beta

Tim povodom sinoć je u Galeriji RTS-a predstavljeno 11 velikih slika priznatog umetnika nastalih između 1975. i 2008. godine, iz ovdašnjih privatnih kolekcija.

Izložbu je otvorio generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i predsednik Saveta RTS-a za likovno stvaralaštvo Nikola Mirkov u prisustvu autora.

Slike su ispunjene nestvarnim bićima, očima što posmatraju iz prikrajka, vampirušama i androidima koji borave u mnoštvu neobičnih predmeta, rastinja i arhitekture, zajedno - a jedni drugima nepoznati.

Boje, složene sa smelošću i suptilnošću, ukazuju na vrhunsko poznavanje slikarskog umeća. Sve skupa otkriva čoveka široke kulture, istančanog poznavaoca kako istorije slikarstva, tako i istorije civilizacije uopšte.

Odgonetku šifre zvane Ljuba, po prirodi stvari subjektivnu, nikada konačnu ni potpunu, pružaju mnogi napisi koji su tokom pola veka pratili vizionarsku pustolovinu ovog stvaraoca, napisao je književnik Milan Komnenić u tekstu kataloga za ovu izložbu.
Foto: ljuba-popovic.com
Ljuba Popović je, osim slikama, svoje savremenike plenio radoznalošću duha, retkim poznavanjem književnosti, filma, filozofije, stripa, erotizma, ezoterije i okultnih učenja.

U godinama kada su druga stremljenja davala pečat likovnim umetnostima, Ljuba se odlučio za osoben vid figuracije. Prišao je nadomak nadrealizmu, ali nikada nije sledio njegovu poetiku.

Istrajno je istraživao duh tradicije, posebno postignuća renesansnih i vizantijskih majstora.

Tri činioca su presudno usmeravala Ljubin duhovni razvoj: refleksija, imaginacija i posvećenost.

Rođen je 1934. godine u Tuzli. Osnovnu školu i gimnaziju završio u Valjevu. Studirao na Akademiji primenjenih umetnosti i Likovnoj akademiji u Beogradu.

Nakon prvog, dvonedeljnog boravka u Parizu, posvećenog najvećim delom posetama Luvru, učestvovao je u nekoliko grupnih izložbi u Beogradu.

Godine 1963. preselio se u Pariz. Tu upoznaje Renea de Solijea, koji se odmah interesuje za njegovo delo.
Foto: ljuba-popovic.com
O njegovom delu pisali su Alen Boske, Alen Žufroa, Andre Pjer de Mandijarg i Patrik Valdberg, a kasnije i mnogi drugi autori, među kojima Etijambl, Žan-Klarans Lamber, Žil Nere, Gustav Rene Hoke, Žan-Kristof Baji, Žan-Luj Ferije, Izor de Sen Pjer, An Tronš, Saran Aleksandrijan, Mišel Elenberger.

Ovaj događaj je od izuzetnog kulturnog značaja, budući da Ljuba Popović u Beogradu do sada nije održao izložbu većeg obima. Izložba će biti otvorena do 29. novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: