Ciklus predavanja i filmova o izbeglicama

Od 12. do 15. oktobra u Domu kulture Studentski grad na Novom Beogradu biće održan ciklus predavanja, kao i projekcije igranih i dokumentarnih filmova koji se bave temom izbeglica.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 10.10.2015.

11:02

Default images
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Cilj akcije je da se kroz kulturu i umetnost približe problemi ljudi koji napuštaju ratom opustošena područja i bežeći glavom bez obzira ostavljaju svoje domovine, u potrazi za boljim životom u zemljama zapadne Evrope.

Pored edukativne, kako se navodi u saopštenju Doma kulture Studentski grad, akcija ima i praktičnu svrhu.

Pre svake projekcije filma u Maloj sali DKSG posetioci će moći da pokažu svoju humanost tako što će donirati stvari (odeću i obuću za zimsko vreme) i na taj način pružiti direktnu pomoć ljudima kojima je ona neophodna.

Ciklus se realizuje u saradnji sa Centrom za zaštitu i pomoć tražiocima azila, koji će vršiti direktnu distribuciju prikupljenih sredstava.

Akcija počinje 12. oktobra predavanjem Vladimira Grečića o migracijama stanovništva, a narednog dana u istom terminu reč će imati studenti aktivisti Centra za pomoć azilantima, nakon koje će biti prikazana četiri filma sa izbegličkom tematikom.

Reč je o filmovima iz ciklusa "Samo ljudi“: "T.I.R.“ Radoja Nikolova, "Dobro došli u Hotel Evropu“ Sare Preradović, "Ruža vetrova“ Koste Ristića i "Abdul i Hamza“ Marka Grba Singa.

U sredu 14. oktobra biće predstavljen dokumentarac Mladena Matičevića "Trka za životom“, dok će seledećeg dana ciklus zatvoriti film Želimira Žilnika "Destinacija Serbistan“.

Posle projekcija filmova, razgovore sa rediteljima vodiće Ivan Velisavljević.

U holu Biblioteke DKSG biće prikazana izložba knjiga "Slavni migranti", dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: