Japanska pop kultura sve popularnija u Srbiji

Među mlađom generacijom u Srbiji već neko vreme je prisutno interesovanje za anime i mange, a organizacija koja se bavi popularizacijom savremene pop kulture Japana je udruženje građana "Sakurabana“.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 10.10.2015.

10:54

Default images
Foto: Thinkstock

"Cilj nam je pre svega promocija i želja da pop kultura Japana bude prihvaćena u Srbiji, pošto je mišljenje da su anime i mange uglavnom za decu, dok Japanci taj medji doživljavaju na totalno drugačiji način", rekao je Tanjugu predsednik udruženja "Sakurabana" Bojan Vukadinović.

"Oni kroz anime mogu da dočaraju veoma ozbiljnu priču, čak i dokumentarac", dodao je on.

Prema njegovim rečima, "Sakurabana" je imala skromne početke. Prvo su osnovali forum "BG- anime" 2005. godine očekujući nekolicinu ljubitelja mangi i anima, ali se ispostavilo da je interesovanje bilo veliko, pa su odlučili da osnuju organizaciju koja bi okupila sve fanove.

Dok je u Japanu ta vrsta umetnosti rasprostranjena među svim generacijama i profesijama, u Srbiji je uglavnom ograničena na tinejdžere i mlade koji jednom godišnje imaju veliku konvenciju "Japanizmi" na kojoj se okupljaju fanovi iz zemlje i regiona, a koju organizuje udruženje "Sakurabana" uz pomoć Doma omladine Beograd i Japanske ambasade.

"Ove godine smo organizovali osme po redu 'Japanizme' koji su oborili rekord posećenosti. Počeli smo iz ljubavi na volonterskoj bazi da se organizujemo, a kako je vremenom konvencija rasla tako smo morali da se snađemo materijalno kako bismo obezbedili osnovne uslove za održavanje", objašnjava Vukadinović.

Od samog početka imali su podršku Doma omladine Beograd i Japanske ambasade, ali trebao je da prođe izvestan period kako bi se dokazali da su dovoljno sposobni i zreli da organizuju takvu konvenciju u koju je izrastao "Japanizam" kako bi dobili bilo kakvu pomoć, a taj se krug proširio i na saradnju sa izdavačem Darkwoodom i Computerlandom, dodao je on.

"Japanizmi" su danas jedna od najposećeniji pop konvenicija u regionu.

Konvencija se održava svakog leta u Domu omladine Beograd i prilika je za mlade da se upoznaju, diskutuju o omiljenim animama, učestvuju u raznovrsnim radionicama i igrama, gledaju filmove i izložbe, prate zanimljiva predavanja o animaciji i kulturi, kupuju mange po povoljnim cenama.

Jedan od nezaobilazanih segmenata "Japanizama" je kosplej.

Kosplej predstavlja jednu vrstu performansa gde se fanovi maskiraju u svoje omiljene strip, crtane ili likove iz video igrica, a svake godine se na konvenciji biraju najbolji kospelji koji dobijaju nagrade.

Dobitnik prvog mesta ima priliku da učestvuje na takmičenju EuroCosplay ili Cosplay World Masters.

"Kada smo organizovali prvu konvenciju bili smo ubeđeni da ćemo samo mi iz organizacije doći maskirani, ali prevarili smo se", kaže kroz smeh Vukadinović.

"Vremenom je sve to preraslo u ozbiljno takmičenje koje prvilači veliki broj kosplejera i publike. Ove godine su nam se priključile neke od najpopularnijih evropskih zvezda kospleja Elffi iz Finske, Calšara iz Nemačke i Okkido iz Mađarske", rekao je on.

Kulturološki fenomen koji dolazi iz "Zemlje izlazećeg sunca", a koji se širi i u Srbiji, Vukadinović objašnjava kao neku vrstu otpora mladih prema kvazi-kulturi koja vlada u zemlji i smatra da kroz prihvatanje i usvajanje japanske pop, ali i tradicionalne kulture može da unapredi i domaća kultura.

"Sakurabana" organizuje i zimsku konvenciju "ChibiCon", koja predstavlja malu verziju "Japanizma", a novina je "Potermanija" (prema junaku serijala Džoane Rouling - Hariju Poteru) koja se u rekordnom roku nametnula kao jedno od uzbudljivijih gikovskih dešavanja u Beogradu.

Takođe imaju svoj klub koji organizuje nedeljne manga i origami radionice, gejming turnire, SoA žurke, a takođe članovi kluba imaju mogučnost da pozajmljuju knjige iz manga bilioteke koja ima preko 350 naslova.

I pored velikog uspeha u organizovanju konvencija i kluba, udruženje "Sakurabana" ima problem sa stalnim selidbama i zato imaju želju da postanu kulturni centar kako bi imali sopstveni prostor za svakodnevno druženje, organizovanje radionica, tribina i izložbi.

Sledeći korak udruženja je proširivanje repertoara i okretanje ka fandomima koji nisu samo japanski, pa će u novembru organizovati "BeoKon" koji će spojiti sve fandome filmova, knjiga, strip serijala, video igara, TV serija, kultnih autora, manje ili više opskurnih subkultura i svega drugog bitnog u svetu naučne, epske i urbane fantastike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: