Tasovac otvorio Aneks Biblioteke šabačke

U Šapcu je danas Aneks Biblioteke šabačke, prvi namenski prostor te institucije, otvoren simboličnim otključavanjem skulpture knjiga Milene Obradović iz Udruženja Kombin art, a otvorili su ga ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac i gradonačelnik Nebojša Zelenović.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 09.10.2015.

15:21

Default images
Foto: Tanjug / Zoran Žestiæ

Aneks pokazuje da se snovi ostvaruju, rekao je Tasovac poručivši da moramo biti svesni da izgovorene reči oblikuju našu stvarnost i da moramo biti vrlo oprezni u onome što govorimo i u onome što sanjamo, "jer se snovi ostvaruju".

"To je vrlo važna poruka, bez obzira na sve prepreke tokom izgradnje Aneksa, on je danas otvoren i izgleda impresivno", istakao je ministar Tasovac. On je dodao da biblioteke ne treba da budu mauzoleji već da su one zapravo mesto gde se susrećemo sa ljudima iz prošlosti i otvaramo vrata ka budućnosti. Tasovac je ukazao na simboliku da se pored starog Vladičanskog dvora sada nalazi nova moderna zgrada biblioteke, kao i da se zajedno sa starim knjigama nalaze dela mladih umetnika koji su radili, dizajnirali i opremili prostor Aneksa.
Foto: Tanjug / Zoran Žestiæ
Šabačka biblioteka na ovaj način otkriva novu stranicu istorije, a kompletna kulturna ponuda i Šapca i Srbije time postaje bogatija. Direktorka Biblioteke šabačke Sonja Bokun Đinić takođe je navela da je Aneks zgrade dokaz da se snovi ostvaruju. Ona je navela da san o domu knjige u Šapcu postoji još od osnivanja biblioteke pre više od 160 godina.

Ona je istakla da je ovo prvi namenski prostor biblioteke i dodala da je od vizije do ozidane zgrade bilo potrebno uložiti mnogo snage i posvećenosti. Prema njenim rečima, u novu zgradu već su se "uselili" periodika i savremena likovna umetnost, a uskoro će i knjige za decu. Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je rekao da je ovo jedan od najznačajnijih događaja i zahvalio se svom prethodniku Milošu Miloševiću, za čijeg je mandata doneta odluka o izgradnji aneksa.

"Velika je stvar što učestvujemo u pisanju istorije ovog grada", naveo je Zelenović i izrazio nadu da će zahvaljujući otvaranju Aneksa Šabac biti bolje mesto za život i grad u kome će se kultura ceniti. Upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković je istakao da tu novu zgradu sada treba naseliti značenjem i ukazao da je NBS Šabačkoj biblioteci poklonila mnogo knjiga savremenih autora i onih koje će posebno razveseliti najmlađe čitaoce.

Blašković je ovom prilikom rekao da će ovogodišnju dobitnicu Nobelove nagrade za književnost Svetlanu Aleksijevič pozvati da poseti Srbiju i da će je dovesti u posetu Šabačkoj biblioteci. Izgradnja Aneksa počela je 2007. godine i do sada je uložen 101 milion dinara. Od tog iznosa 20 miliona je izdvojilo Ministarstvo kulture, 75 miliona Grad Šabac, a šest biblioteka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: