Direr i savremenici oborili rekord

Muzej grada Beograda danas je sa zadovoljstvom dočekao i nagradio Luku Vukićevića iz Beograda, desethiljaditog posetioca internacionalne izložbe Albreht Direr i njegovi savremenici – Trijumfalna povorka cara Maksimilijana Prvog, koja je početkom septembra otvorena u u Konaku knjeginje Ljubice.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 08.10.2015.

09:06

Default images

„Izložbu je do sada videlo 10.000 posetilaca, ukoliko ne računamo oko 1500 onih koji su došli na otvaranje. Dešavalo se da vikendom izložbu obiđe i više od 800 ljudi, tada uglavnom dolaze čitave porodice sa decom, preko nedelje organizujemo kreativne radionice za decu, grupne posete učenika škola, stručna predavanja, ima studenata, penzionera, stranaca, sredovečnih ljudi...“, izjavila je kustoskinja izložbe, Danijela Vanušić, i dodala da u poslednje dve i po decenije nijedna izložba Muzeja grada nije izazvala ovoliko interesovanje... Direr i njegovi savremenici već su oborili rekord, a izložba traje do kraja meseca.
Luka Vukićević, mladi istoričar umetnosti iz Beograda, danas je po drugi put došao u Konak da pogleda dela čuvenih renesansnih majstora, ne sanjajući da je on upravo desethiljaditi posetilac izložbe i da ga tim povodom očekuje nagrada.

„Malo sam se prepao kad mi je čovek iz obezbeđenja rekao da dođem u kancelariju, pomislio sam da sam možda nešto pogrešno uradio... Međutim, tamo su mi rekli da sam ja desethiljaditi posetilac izložbe i da mi sledi nagrada! Zaista sam bio iznenađen.“, izjavio je Luka Vukićević, dodajući da mu se nagrada veoma dopala i da je srećan što je izložba ima tako veliku posetu. Pored Direrovih grafika, posebno mu se dopao Aldorfer.

Do kraja oktobra sve ljubitelje umetnosti u Konaku očekuje raznovrstan prateći program izložbe. Među delima velikana renesansne grafike, organizovani su edukativni sadržaji za decu, stručnu i široku javnost.

Stručna vođenja kroz postavku organizovana su svim danima u nedelji osim ponedeljka: od utorka do petka u 11, 13 i 15h; subotom u 13, 15 i 17h i nedeljom u 11 i 12:30h.

Predavanje kustoskinje izložbe i Muzeja grada МА Danijele Vanušić na temu Revitalizacija jedinstvenog evropskog nasleđa: Albreht Direr u Muzeju grada Beograda planirano je za četvrtak 22. oktobra u 17h.

Dr Igor Borozan, docent na katedri za Istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u četvrtak, 29. oktobra u 17h održaće predavanje na temu Recepcijа Trijumfаlne povorke cаrа Mаksimiljаnа I u kulturi efemernog spektаklа 19. vekа.

U programu Dečii klub, za mališane će biti organizovane dve kreativne radionice po slobodnom pozivu pod imenom Ime i opis ti znam, a lik i oblik ja ću da ti dam. Prva će biti održana u subotu,24. oktobra sa početkom u 12:30h za decu od 6 do 10 godina, a druga 31.10. u 12:30h, za decu starijeg uzrasta, od 12 do 14. godina. Maksimalan broj učesnika je 15. Obavezno prijavljivanje na 060/500 51 36 ili na decji.klub@mgb.org.rs. Radionicu vode Danijela Vanušić i Dragana Latinčić, kustoskinje Muzeja grada Beograda.
U subotu 24. oktobra u 17h izložbа će ponovo biti domаćin grаfičkog performаnsа umetničke grupe okupljene oko projektа Lutаjući otisаk, nаstаlog nа kаtedri grаfike Akаdemije umetnosti u Novom Sаdu. Uz njenog idejnog tvorcа i neformаlnog vođu profesorа Rаdovаnа Jаndrićа, grafike će uživo stvarati umetnici Hаlil Tikvešа, Milаn Blаnušа, Nаdа Denić i Milаn Stаnojev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: