Njujork slavi 150 godina "Alise u zemlji čuda"

Njujork će obeležiti 150-godišnjicu "Alise u zemlji čuda" nizom manifestacija u čast maštovitih pustolovina i likova popularne dečje priče.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 02.10.2015.

19:54

Default images
Foto: Wikimedia Commons

Junacima romana Čarlsa Latvidža Dodžsona, poznatijeg po pseudonimu Luis Kerol, biće priređena izložba u Bobst biblioteci Njujorškog univerziteta, a posetioci Sonijeve laboratorije tehnoloških čuda moćiće da uz ilustracije i likove knjige kreiraju vlastite animirane čudnovate zemlje.

Ljubitelje mjuzikla će, pak, na of-Brodveju dočekati raspevana Alisa. Biće organizovani i obilasci skulpture posvećene Alisi i njenim prijateljima u Central parku, kao i brojna predavanja i čitanja na javnim mestima.

Roman dečje fantastike "Alisa u zemlji čuda" objavljen je 1865. godine. Radnja prati doživljaje devojčice Alise koja pada niz zečju rupu u fantastični svet naseljen svakojakim stvorenjima. Priča je prepuna aluzija na Dodžsonove prijatelje (i neprijatelje), kao i lekcija koje su u to doba učenici britanskih osnovnih škola morali da uče napamet.

Radnja se poigrava sa logikom na način koji je roman učinio trajno popularnim kako među decom tako i među odraslima. Smatra se jednim od najkarakterističnijih primera žanra književnih priča bez logičnog smisla, a njegov narativni tok i struktura imali su veliki uticaj, posebno na žanr fantastike.

Na osnovu knjige nastale su brojne pozorišne, filmske i televizijske adaptacije, od kojih je najpoznatiji Diznijev crtani film iz 1951. Izraz "zemlja čuda" ušao je u popularnu kulturu kao mesto sa sanjarskim, fantastičnim osobinama, dok je izraz "niz zečju rupu" postao izraz za putovanja u nepoznato.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: