Učenje o muzejskim zbirkama od sada u Američkom kutku

Nakon tri uspešne programske godine i više od šezdeset učesnika iz regiona, Program sertifikacije u menadžmentu muzejskih zbirki, Srbija, širi se i seli svoje učionice u Američki kutak (American corner) u Beogradu.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 01.09.2015.

09:42

Default images

Program sertifikacije u menadžmentu muzejskih zbirki jedanaestonedeljni je profesionalni program sertifikacije koji nude Fionn Zarubica & Associates, u partnerstvu sa Fondacijom za umetnost i kulturu Fionn Zarubica i Ambasadom SAD u Beogradu.

Program pruža uputstva i praktičnu obuku u savremenim tehnikama u oblasti u nastajanju- menadžmentu muzejskih zbirki. Vođen od strane Fionn Zarubice, srpsko-američkog eksperta u polju menadžmenta muzejskih zbirki, program ima za cilj da obuči muzejske radnike iz Jugoistočne Evrope – one koji rade direktno sa lokalnim zbirkama – da konstantno utiču na popravljanje stanja svojih zbirki, čineći ih tako dostupnim kako za javnost, tako i za naučne radnike i pedagoge, i na taj način potpomažući napore da se zaštiti i očuva značajna kulturna baština u Srbiji i podstakne privredni razvoj. Jedan od skorašnjih polaznika izjavio je: „Ovaj program pruža odličan humanistički pristup i pomaže mladim ljudima u Srbiji koji žele da prošire svoje znanje i razviju se profesionalno; fokusirajući se na muzejske modele koji su bazirani na politikama i duboko posvećeni brizi o objektima i služenju javnosti.“

Drugi je izjavio: „Program sertifikacije u menadžmentu muzejskih zbirki bio jedan od najboljih profesionalnih iskustava koje sam ikada imao.“

Mendžment muzejskih zbirki je profesija u razvoju poreklom iz SAD. Esencijalna je za unapređivanje prisustva profesionalnih artističkih veština u savremenom kontekstu. Fokus joj je na savremenim i praktičnim pristupima zaštiti upravljanju i prezentaciji umetnosti i kulturne baštine, i na razvoju, obrazovanju i informisanju javnosti.

Menadžment muzejskih zbirki može igrati važnu ulogu u zaštiti kulturnog blaga, a takođe i doprineti revitalizaciji privrede kroz značajne kulturne dosege, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Program će obuhvatiti teorijsku obuku u učionici i online časove, uključujući tu i predavanja, audio i video prezentacije i literaturu, praktičnu obuku, rad na studijama slučaja sa naglaskom na timskom radu, interakciju i razmenu znanja sa predavačima i kolegama iz drugih institucija kao i primenu stečenih teorijskih i praktičnih znanja.

Program je namenjen muzejskim profesionalcima, arhivarima, kolekcionarima i galeristima koji žele da poboljšaju svoje veštine, privatnim kolekcionarima i svima koji su zainteresovani za ostvarivanje karijere u menadžmentu muzejskih zbirki.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: