Tasovac: Dizajn se troši, a o velikanima se malo zna

U Kulturnom centru Grad sinoć je otvorena izložba plakata Savete i Slobodana Mašića. Otvarajući izložbu ministar kulture Ivan Tasovac je istakao da živimo u vremenu u kojem stasavaju generacije koje nemilice troše dizajn, a da zapravo znaju jako malo ili ništa o velikanima koji su stvarali tu scenu.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 01.09.2015.

09:26

Default images
Foto: Tanjug / Marko Ðokoviæ

KC Grad je otvaranjem izložbe započeo novu sezonu i ciklus godišnjih izložbi "Velikani grafičkog dizajna" koje će biti posvećene autorima koji su vizuelno oblikovali našu prošlost.

Ministar Tasovac je istakao da je serija izložbi o istoriji našeg dizajna jedan vrlo važan korak kojim se ispravlja i menja društvena svest o važnosti dizajna, ne samo kao likovne kategorije, već i kao hroničara jednog vremena.

"Nekih 80-tih godina kada sam odlazio na školovanje u Moskvu, iz Beograda sam pored ličnih stvari i grancli, otišao sa plakatom Bitefa na kojem je bila grupa Mage Magazinović u kojoj je sticajem okolnosti igrala i moja baka", naveo je ministar. Kako je dodao, taj plakat je nešto sa čime je i njegov brat otišao u Ameriku, i potpuno slučajno stoji već poslednjih 12 godina u prostoriji ispred kabineta ministra kulture.
Foto: Tanjug / Marko Ðokoviæ
Slobodan Mašić je rekao da je on tokom 50 godina posmatrao sliku sveta i pokušao da u toj slici vidi ono što jeste njegova sudbina, sudbina ljudi koji ga okružuju, onih koji govore njegovim jezikom i sudbina njegovog, kako je rekao, moga naroda.

"Na tih pedesetak listova koji su materijalno beznačajni, nalazi se duša onoga što je prošlo i nikada se neće vratiti, i oni koji imaju duha mogu iz tih beznačajnih papira i beznačajne male količine boje da čuju zvuke jednog vremena", istakao je Mašić.

Kustos izložbe Borut Vild je ocenio da je istorija generator kreativnosti, a ne ''naš stomak i naša meta-stanja'', već poznavanje onoga što je bilo jer, kako je rekao, svi mi stojimo na nečijim ramenima.

Vild, koji je napravio izbor radova Savete i Slobodana Mašića, dodao je da je vreme da se memorišu informacije o onima koji su stvorili vizuelnu sliku sveta u kojem živimo.
Slobodan Mašiæ (Foto: Tanjug / Marko Ðokoviæ)
Program "Velikani" će obuhvatiti i razgovore sa umetnicima, radionice sa studentima, vođenje kroz izložbu. Takođe, tokom ove godine biće prikupljani materijali o radu Savete i Slobodana Mašica, radiće se video intervjui sa umetnicima, a započeće rad i na posebnoj publikaciji koja će predstaviti veći deo umetničkog opusa dvoje umetnika.

Ova publikacija biće prva u novoj ediciji koju pokreće KC Grad i koja nosi naziv "Velikani…". Svake godine uz novu izložbu biće publikovano novo izdanje u ovoj ediciji. Posle Beograda izložba Savete i Slobodana Mašića biće predstavljena i u Požarevcu. Projekat je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije, a autorka projekta je Ljudmila Stratimirović, umetnička direktorka KC Grad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: