UO MSU traži razrešenje direktora Jovana Despotovića

Upravni odbor Muzeja savremene umetnosti u Beogradu na današnjoj sednici pokrenuo je inicijativu za razrešenje direktora Muzeja Jovana Despotovića i uputio je Ministarstvu kulture i informisanja, ukazujući na nepravilnosti koje proizvode ozbiljne posledice i značajno remete funkcionisanje ove ustanove kulture od nacionalnog značaja.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 30.08.2015.

16:17

Default images

Foto: belgraded.com / Flickr.com

Kako se navodi u saopštenju koje je potpisao predsednik UO Dušan Otašević, Upravni odbor ukazuje da je Despotović, svojim nepostupanjem i dužim, nenajavljenim i neobrazloženim periodima odsustva iz Muzeja, doveo u pitanje poslovanje ustanove u svim segmentima rada.

Prema stavu Upravnog odbora, Despotović je na taj način ugrozio uspešan tok i završetak rekonstrukcije, adaptacije i izgradnje Muzeja savremene umetnosti, kao najvažnije kapitalne investicije u oblasti kulture Republike Srbije.

Zbog ovakvog postupanja, Upravni odbor upozorava na mogućnost ugrožavanja izvršenja Ugovora o finansiranju programa u 2015. godini zaključenog izmedju Ministarstva i Muzeja.

Upravni odbor podseća da su ugovorom odredjene obaveze Muzeja povodom adaptacije i rekonstrukcije zgrade, i da su kod resornog Ministarstva, na ime kapitalnih izdataka budžetskih korisnika, opredeljena sredstva u ukupnom iznosu od 975 miliona 806 hiljada dinara, čija je realizacija predvidjena do 31. decembra 2015. godine.

Činjenica je da Despotović nije preduzeo odgovarajuće korake i mere u pravcu dugo očekivane i najavljivane rekonstrukcije Muzeja, niti je o tom postupku i javnoj nabavci za izvodjenje radova obaveštavao Upravni odbor, na šta je bio obavezan, u skladu sa Statutom MSU, navodi se u saopštenju.

Upravni odbor ukazuje da je direktor Muzeja savremene umetnosti zato doveo u pitanje, ne samo završetak rekonstrukcije, već i samo funkcionisanje ustanove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: