Hrvatska izabrala kandidata za Oskara – film “Zvizdan”

Hrvatsko društvo filmskih radnika već je izabralo nacionalnog kandidata za Oskara - film "Zvizdan" Dalibora Matanića, snimljen u koprodukciji sa Slovenijom i Srbijom, a srpski kandidat znaće se početkom septembra.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 28.08.2015.

17:35

Default images
YouTubeScreenshot

Drama "Zvizdan" o ljubavi i netrpeljivosti na Balkanu događa se tokom tri decenije u dva susedna dalmatinska sela i prati tri zabranjene ljubavi, u kojima se kao protagonisti pojavljuju isti glumci.

Glavne uloge igraju Tihana Lazović i Goran Marković, a efektnu epizodu ostvarila je slavna srpska glumica Mira Banjac.

Hrvatska producentska kuća "Kinorama" sarađivala je na ovom projektu sa Gustav filmom iz Slovenije i SEE Film Pro iz Srbije.

"Zvizdan" je imao svetsku premijeru na 68. festivalu u Kanu u programu "Izvestan pogled" i dobio nagradu žirija, zatim je osvojio čak šest Zlatnih arena u Puli i nagradu "Oktavijan" Hrvatskog društva filmskih kritičara, kao i nagradu CICAE na nedavnom festivalu u Sarajevu.

Komisija od 15 članova odlučivala je o ukupno sedam konkurenata za hrvatskog kandidata za 88. dodelu Oskara.

Među njima su bili i filmovi koje je srpska publika videla ove godine na Festu - "Kosac" Zvonimira Jurića, "Takva su pravila" Ognjena Sviličića i "Zagreb cappučino" Vanje Sviličić, kao i "Iza sna" Igora Filipovića, "Ljubav ili smrt" Daniela Kušana i "Ti mene nosiš" Ivone Juka.

Za srpskog kandidata u konkurenciji je šest filmova, a odluku će kroz nedelju dana doneti Stručni odbor Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije.

Uslove Američke filmske akademije za najbolji film na stranom jeziku u 2015. godine ispunili su "Bićemo prvaci sveta" Darka Bajića, "Branio sam Mladu Bosnu" Srđana Koljevića, "Enklava" Gorana Radovanovića, "Neposlušni" Mine Đukić, "Ničije dete" Vuka Ršmumovića i "Spomenik Majklu Džeksonu" Darka Lungulova.

Odbor koji ima 20 članova (predsednik je dr Petar Volk) pregledaće od 1. do 4. septembra u beogradskom bioskopu "Roda" prijavljene filmove i nakon stručne rasprave glasati u skladu sa pravilima američke i domaće akademije.

Kao što je poznato, mogli su da konkurišu filmovi koji su imali premijeru u zemlji porekla između 1. oktobra prethodne i 30. septembra tekuće godine i koji su u tom periodu prikazivani najmanje sedam dana u kontinuitetu u komercijalnom bioskopu.

AFUN treba da pošalje kompletan dosije o izabranom nacionalnom kandidatu najkasnije 26. septembra, da bi na vreme - do 1. oktobra stigao u Los Anđeles.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: