Bata Živojinović dobitnik nagrade Leskovačkog festivala

Glumac Velimir Bata Živojinović ovogodišnji je dobitnik specijalnog priznanja za doprinos afirmaciji srpskog filma osmog Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije (LIFFE).

Kultura

Izvor: Beta

Četvrtak, 27.08.2015.

16:05

Default images
Bata Živojinoviæ (Tanjug)

Priznanje slavnom glumcu, koje su ranijih godina, između ostalih, primili Miki Manojlović, Lazar Ristovski, Rade Šerbedžija i Dragan Nikolić, biće uručeno na završnoj večeri festivala.

Festival počinje 8. a završava se 12. septembra, u Leskovačkom kultunom centru, koji je oranizator ovog jedinstvenog festivala u Srbiji.

Na ovogodišnjem LIFFE biće prikazano 12 dugometražnih igranih filmova iz bivšeg jugoslovenskog regiona u takmičarskom programu i šest filmova u pratećem programu.

U okviru Takmičarskog programa predstaviće se reditelji dugometražnih igranih filmova iz Srbije i regiona bivše Jugoslavije, koji će ravnopravno konkurisati za glavnu nagradu za režiju Grand pri "Živojin Žika Pavlović".

Uz ovu nagradu dodeljuje se i novčani iznos od 450.000 dinara.

Na festivalu se dodeljuju još i druga i treća nagrada za režiju, kao i dve glumačke nagrade: Zlatni lešnik, za najbolju mušku ulogu i najbolju žensku ulogu.

Prateći program činiće Četvrta konferencija reditelja iz Srbije i bivših jugoslovenskih republika, zatim, promocija knjiga: "Zalažem se za laž" i "Kad je svet imao brkove", Ane Radmilović, posvećenih glumcu Zoranu Radmiloviću, i knjige "Jednostavne priče" glumca Lazara Ristovskog.

Takođe, biće predstavljen najnoviji trobroj filmskog časopsa "Filaž", kao i filmska izdanja Niškog kulturnog centra, a biće priređene i izložbe: "Velimir Bata Živojinović - Nagrade i priznanja" i "Mija Aleksić - Biti glumac".

Nakon Svečanog otvaranja, 8. septembra u 21.30 biće održan koncert Masima Savića.

Umetnički direktor 8. LIFFE-a je reditelj Darko Bajić.

Selekciju filmova uradio je Milan D. Špiček, a filmove će ocenjivati tročlani žiri koji ove godine čine: Branko Baletić, reditelj iz Crne Gore, Branko Šmidt, reditelj iz Hrvatske i Branislav Lečić, glumac iz Srbije.
,
Filmovi će biti prikazivani u bioskopu kulturnog centra i u dvorištu Centra za stručno usavršavanje, u bioskopu na otvorenom.

Pokrovitelji LIFFE, osmog po redu, jesu Ministarstvo kulture, grad Leskovac, kompanija "Zdravlje Aktavis" i Filmski centar Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: