Nastup Srbije na Moskovskom sajmu knjiga

Srbija će pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja predstaviti svoju književnost na Moskovskom međunarodnom sajmu knjiga, koji će biti održan od 2. do 6. septembra.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 27.08.2015.

12:50

Default images
Ilustracija (Foto: Abee5 / Flickr.com)

Na nacionalnom štandu biće izložena neka od najpoznatijih dela srpske književnosti, uz prisustvo 14 eminentnih autora iz Srbije, najavilo je ministarstvo.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac je istakao da je ove godine Ministarstvo kulture i informisanja prvi put raspisalo otvoreni poziv za organizaciju i realizaciju programskih aktivnosti na međunarodnim sajmovima knjiga, što je piscima i prevodiocima dalo mogućnost da direktno učestvuju u oblikovanju međunarodnog predstavljanja naše literature.

Putem otvorenog poziva ministarstva, sredstva za organizaciju i realizaciju programskih aktivnosti na međunarodnim sajmovima knjiga dodeljena su Srpskom PEN centru i Srpskom književnom društvu.

Ministarstvo je u 2015. godini izdvojilo ukupno 21 milion dinara za realizaciju nastupa naše zemlje na najvažnijim svetskim sajmovima knjiga u Lajpcigu, Pekingu, Moskvi i Frankfurtu.

"Veoma je dobro što je Ministarstvo kulture i informisanja pokazalo ozbiljno razumevanje za učešće naših pisaca na velikim evropskim sajmovima knjiga. Sajamski forumi i programi su značajna mesta za oglašavanje i promociju literature", naglasila je predsednica Srpskog PEN centra Vida Ognjenović.

Prema njenim rečima, srpska književnost će u Moskvi biti predstavljena učešćem pisaca koji imaju prevedene i objavljene knjige na ruskom jeziku.

Cilj je, kako je navedeno, iniciranje frekventnije razmene knjiga srpske i ruske savremene književnosti, jer je daleko manji broj prevedenih naslova sa srpskog na ruski nego ruskih kod nas.

Na moskovskom sajmu učestvovaće Vladislav Bajac, Gordana Chirjanić, Laslo Blašković, Vasa Pavković, Gojko Božović i drugi poznati pisci, istoričari i prevodioci.

"Od izuzetnog je značaja to što je ovaj saziv Ministarstva kulture i informisanja uložio napore u povećanje budžeta za predstavljanje naše književnosti u svetu, kao i što je kroz raspisivanje otvorenog poziva dalo mogućnost strukovnim udruženjima da se direktno uključe u organizaciju nastupa na međunarodnim sajmovima knjiga“, rekao je pisac i član Upravnog odbora Srpskog književnog društva Vasa Pavković.

Moskovski sajam knjiga najznačajniji je književni događaj godine i najveći književni forum u Ruskoj Federaciji.

Na sajmu će učestvovati 500 izlagača iz 63 zemlje, uz očekivanih 200.000 posetilaca.

Posebni segmenti biće posvećeni književnosti za decu i digitalnim tehnologijama u izdavaštvu.

U okviru sajma biće organizovano niz radionica, okruglih stolova, autorskih čitanja, intervjua i potpisivanja knjiga, a Srbija, uz Iran i Jermeniju, ima status specijalnog gosta sajma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: