Festival viteštva u Manasiji, gosti monasi Šaolina

Međunarodni festival viteštva "Despot Stefan Lazarević“ - JUST OUT Manasija 2015, čiji je pokrovitelj predsednik Srbije Tomislav Nikolić, biće održan od 25. do 27. avgusta u okviru manastira Manasija, u blizini Despotovca, saopštila je juče predsednikova služba za saradnju s medijima.

Kultura

Izvor: Tanjug

Subota, 22.08.2015.

16:45

Default images
Foto: Thinkstock

Ta manifestacija se održava u susret izuzetno značajnog jubileja - 600 godina manastira Manasija, sa ciljem promocije srpske kulture i baštine, a uz učešće brojnih umetnika i viteških trupa iz Srbije, Bugarske, Češke, Francuske, Republike Srpske, Hrvatske, Slovenije, Ukrajine, Rusije, Kine, Mađarske i Rumunije.

Specijalni gosti su monasi Šaolina, koji će izvesti spektakularan nastup prve i druge večeri festivala.

Svečano otvaranje festivala je u utorak, 25. avgusta u 19 sati u manastiru Manasija.

Program je koncipiran sa ciljem da se u tri dana trajanja festivala na što bolji način širokom auditorijomu približi srednjovekovna kultura Srbije, evropskih država kao i da se promovišu vrednosti ove epohe.

Manifesticija obuhvata: Vizitorski centar - postavku sa istorijskim činjenicama iz doba Despota Stefana Lazarevića, izložbu srednjovekovnih zanata, prateći kulturno-umetnički sadržaj, radionice za decu sa kulturnim i sportskim aspektom.

Za potrebe Vizitorskog centra kreirana je multimedijalna mobilna aplikacija "Augmented Reality - Proširena stvarnost" čija tehnologija omogućava da se informacije iz stvarnog sveta kombinuju s računarski generisanim slikama i sadržajem i tako objedinjene ih prikazuje na računaru, tabletu ili mobilnom telefonu. Time se korisničko iskustvo proširuje dodatnim informacijama.

"Manasija 2015" aplikacija za mobilne uređaje je primer primene ove tehnologije i specijalno je za ovaj događaj kreirana i može se preuzeti na Google Play-u i iTunes-u kao "Manasija 2015".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

138 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: