Kristijan Berger gost Pančevo film festivala

Poznati austrijski direktor fotografije nominovan za Oskara Kristijan Berger, biće gost drugog Pančevo film festivala koji se održava u Pančevu od 2. do 6. septembra.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 04.08.2015.

19:41

Default images
YouTubeScreenshot

Kristijan Berger održaće besplatan masterklas za sve zainteresovane na temu "Svetlost i profesionalna rasveta - protiv tehnološke diktature“ u subotu, 5. septembra, sa početkom u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, navodi se u saopštenju organizatora.

U dvorani Doma omladine Pančevo "Apolo" dan ranije, 4. septembra, na programu festivala je i projekcija Bergerovog dugometražnog filma "Etnička idila“, snimanog u periodu od 1995. do 1998. u posleratnoj Hrvatskoj.

Nakon projekcije planiran je i razgovor sa autorom. Ulaz na projekciju je takođe besplatan i otvoren za sve zainteresovane posetioce, dodaje se u saopštenju.

U okviru masterklasa "Svetlost i profesionalna rasveta - protiv tehnološke diktature" Berger će govoriti na temu istorijskog razvoja osvetljavanja na filmu i estetskog i ekonomskog uticaja filmske rasvete na metode osvetljavanja na filmu.

Kristijan Berger je patentirao "Cine reflect lighting system"“ koji je koristio prilikom snimanja svih svojih filmova od 2001. godine, a koji pored kreiranja novih estetskih mogućnosti za kameru, nudi glumcima i rediteljima posebnu fleksibilnost i slobodu u radu.

Na masterklasu će biti reči i o najvažnijim znanjima u oblasti osvetljavanja u digitalnom svetu.

Uz primere kadriranja, osvetljavanja i fotografija sa snimanja Bergerovih filmova „Bela traka“, "Učiteljica klavira”, "Ludvig II”, "Notebook“, "The Night of 1000 hours“ i "By the sea“, biće reči i o scenografiji, kostimu, šminki i drugim važnim vizuelnim segmentima filma.

Berger će deo svog predavanja posvetiti i dugogodišnjoj saradnji sa Mihaelom Hanekeom, rediteljem filma "Bela traka“.

Pančevo film festival organizuju mladi filmski radnici i umetnici iz Pančeva i okoline okupljeni oko udruženje građanja Pančevački filmski festival, u saradnji sa Kulturnim centrom Pančeva i Domom omladine Pančevo.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Grada Pančeva i Ministarstva kulture i informisanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: