Dve nove predstave Mikser Teatra

Mikser Teatar, nakon nagrađivanog "Dogvila" Kokana Mladenovića, "Gladi" Andreja Nosova i mjuzikla "Braća Bluzeri" u okviru BELEF-a, predstavlja dve nove premijere na Miksalištu (Mostarska 5) ovog leta.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.07.2015.

13:23

Default images

Publika će u avgustu imati priliku da pogleda dramu "Ja ili neko drugi" u režiji Jelene Bogavac, a po tekstu Maje Pelević, kao i nesvakidašnju predstavu "What the Fuck are We Doing Here" Maje Maletković.

U kompletnoj produkciji Mikser House-a, 7. avgusta će se odigrati premijera drame "Ja ili neko drugi" Maje Pelević i Jelene Bogavac, u kojoj igraju Jovana Stipić, Aleksandra Janković, Vlada Aleksić, Miloš Vlalukin. Ulaznice za premijeru se mogu nabaviti na svim prodajnim mestima Gigs Tixa po ceni od 600 dinara.

Drama "Ja ili neko drugi" inspirisana je istinitim događajem – kidnapovanjem i oslobađanjem austrijske devojčice Nataše Kampuš - koji je poslužio kao okidač za pisanje priče koja ispituje koncept slobode u savremenom životu koji, u velikoj meri, pokreću i kontrolišu mediji. Sa jedne strane, drama prati odnos između devojčice i otmičara, a sa druge uzurpaciju svih privatnih i javnih prostora od strane medija.

Drama se takođe dotiče i pojma podeljenog identiteta, izraženog u naslovu predstave, odnosno u dilemi: ja ili neko drugi. Kada heroina predstave, nakon deset godina zatočeništva, konačno biva oslobođena, ona biva uvučena u snažnu i moćnu medijsku i javnu mrežu. Paradoksalno, onog momenta kada konačno dobija svoju slobodu, njen život postaje vlasništvo medija, stoga je ključno pitanje koje predstava postavlja to da li pojedinac može istinski da bude slobodan kada ga novi otmičari čekaju iza ugla.

Krajem meseca, 25. avgusta, sledi premijera predstave izuzetno nadarene Maje Maletković (Volvo kamioni, Atelje 212), vrlo provokativnog naziva "What the Fuck are We Doing Here?".

Predstava se igra na engleskom jeziku i bavi se fenomenom “odliva mozgova”, polazeći od statistike da je skoro 200.000 mladih do 30 godina u Srbiji nezaposleno i da smo prva zemlja u regionu a druga na svetu po broju mladih i obrazovanih koji se bespovratno sele u inostranstvo. Predstava otvara teme perspektive i očekivanja mladih u Srbiji, emigracije, ksenofobije, identiteta i predrasuda u srpskom društvu.

Autorski tim, na osnovu čijih ispovesti se gradi predstava, a koji ujedno i izvodi predstavu, čine: Maja Maletković (reditelj), Katarina Janković (dramaturg), Dunja Sabljić (vizuelni identitet), Bojan Musulin (autor muzike i dizajn zvuka) i Željko Maksimović (glumac). Karte će uskoro biti puštene u prodaju, a biće dostupne na svim prodajnim mestima Gigs Tixa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: