Pavlović: Teatar u tvrđavi - drugačiji od drugih

Teatar u tvrđavi je pokušaj da se napravi festival koji je drugačiji od drugih, festival u kome će publika moći da čuje tekst pisca, da bude svedok glumačkog umeća "u preživljavanju karaktera, pokazivanju teme, veštini tela", izjavio je predsednik Organizacionog odbora tog festivala, pisac i savetnik predsednika Republike Srbije Radoslav Pavlović.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 07.07.2015.

21:08

Default images

Tokom ovogodišnjeg, 2. Teatra u tvrđavi (od 6. do 11. jula) publika će gledati "ono što se zove klasičnim pozorištem, stvarnim pozorištem, koje poučava, koje nas čisti i budi naše emocije", rekao je on sinoć na otvaranju festivala u Malom gradu Smederevske tvrđave.

Pred prepunim gledalištem u Đurđevom dvoru započelo je novo putovanje kroz prostore moći teatarskog izraza, festival pod sloganom "Kretanje" koji letnju pozornicu u Smederevu čini poprištem iskustva pozorišnog života sa obeležjem dela trajne vrednosti i opredeljenosti za vrlinu kao pokretačku snagu umetničkog stvaralaštva, saopštili su danas organizatori.

Pavlović je ukazao na istorijske spone festivalskog zbivanja sa dinastijom Brankovića i na veze likova u predstavi "Duge noći i crne zastave", čija je praizvedba odigrana nakon otvaranja, sa porodicom graditelja Smederevske tvrđave.

U toj koprodukciji snage su udružili Narodno pozorište Niš, Šabačko pozorište i Grad Smederevo. Predstava je rađena po istoimenom delu Dejana Stojljikovića, "po odličnom avanturističkom romanu, vrlo akribičnom i vrlo tačnom istorijski, na tragu literature Dime Starijeg i Musašija", ocenio je Pavlović. On je istakao i kvalitet glumačkih ekipa niškog i šabačkog pozorišta.

Na festivalu, čiji je pokrovitelj grad Smederevo, publika će moći da vidi i "San letnje noći" Viljema Šekspira, u režiji Đurđe Tešić i izvođenju pozorišta "Boško Buha", mjuzikl "Ženidba i udadba" po delu Jovana Sterije Popovića, u režiji Vladimira Lazića, za koji muziku potpisuje Momčilo Bajagić Bajaga (Pozorište na Terazijama), predstavu "Galeb" Antona Pavloviča Čehova u režiji Jovice Pavića (Narodno pozorište Leskovac) i "39 stepenika" po komadu Patrika Barloua, adaptaciji romana Džona Bakena i filma Alfreda Hičkoka, u režiji Vladimira Aleksića ("Boško Buha").

Poslednje festivalsko veče, 11. jula biće u znaku svečane dodele nagrada, prve reprize predstave "Duge noći i crne zastave" i muzičke završnice za koju će se postarati rok bend "Generacija 5".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: