Vuk Ršumović: Navikavam se na ideju da sam reditelj

Reditelj i scenarista višestruko nagrađivanog debitantskog filma "Ničije dete" Vuk Ršumović izjavio je danas da mu je posebno značajno priznanje koje je dobio za najbolju režiju na 9. Međunarodnom filmskom festivalu Andreja Tarkovskog "Zerkalo" u Rusiji.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 07.07.2015.

14:35

Default images
Beta / Digimedia

"Velika mi je čast da je neko učitao u moj film vezu sa delom Tarkovskog. 'Zerkalo' je najdraže mesto gde možete dobiti nagradu za režiju, mada ja sebe i dalje doživljavam kao scenaristu, ali posle svih priznanja polako se navikavam na tu ideju", rekao je on u Filmskom centru Srbije, gde mu je Miroljub Vučković uručio nagradu - umetnički rad koji je doneo iz Rusije.

Ršumović je objasnio da je njegov film prikazan 9. juna na otvaranju festivala u ruskim gradovima Ples i Ivanovo (rodnom kraju Tarkovskog) i da je on tada bio gost, pa nije mogao da dođe ponovo i na zatvaranje da lično primi nagradu.

Vučković je neposredno nakon toga bio na festivalu u Moskvi (gde je sa uspehom prikazan još jedan srpski fikm - "Enklava"), a umetnički direktor "Zerkala" Andrej Plahov, koji je i jedan od progamera festivala u Moskvi zamolio ga je da ponese nagradu.

Ršumović je istakao da mu je boravak na "Zerkalu" doneo posebno iskustvo. "Prvi put sam bio u Rusiji. Taj kraj i Volga su fascinantnii. Poseban je i festival jer tamo nisu oni filmovi koji se obično prepliću na festivalima po svetu u selekcijama debitanata, nego je izbor specifičan, traže se autori koji nastavljaju put koji je trasirao Tarkovski", rekao je on.

Kako je dodao, značajno mu je i što je upoznao reditelja koji vodi taj festival Pavela Lungina, jer mu je njegov "Taksi bluz" jedan od najdražih filmova, a "Ostrvo" je remek delo.

Takođe mu je veoma važno što je u žiriju bio slavni reditelj Aleksandar Sokurov. Žiri je obrazložio da "Ničije dete", prema istinitom događaju, "u pravom smislu pokazuje snagu autentičnog autorskog filma".

U konkurenciji su bili i filmovi iz Kine, Argentine, Turske, Nemačke, Slovačke, Indije, Bugarske, Rumunije i Rusije. "Ničije dete" je do sada dobilo više od 20 nagrada, počev od svetske premijere na prošlogodišnjem festivalu u Veneciji. Predstoje mu prikazivanja na festivalima u regionu - u Puli i Sarajevu, kao i na domaćim u Sopotu i Vrnjačkoj Banji, a u septembru u Helsinkiju...

Na pitanje ima li sledeći projekat, Ršumović je primetio da je sada kada je njegov rediteljski debi tako lepo prošao, prirodno da nastavi da se bavi time i da mu je uzbudljivo da razmišlja o tome. Otkrio je da već piše novu priču, ovoga puta iz mašte, a ne po istinitom događaju, mada mu je, kako je dodao, realnost uvek početna inspiracija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: