Izložba ”Svetlost - i bez sijalice” od 4. jula

Matematički fakultet Univerziteta u Beogradu, zajedno sa Centrom za promociju nauke i projektom ”Budućnost pripada svima”, organizuje izložbu ”Svetlost - i bez sijalice” koja će od 4. do 20. jula biti izložena na Trgu Nikole Pašića.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 07.07.2015.

10:35

Default images

Matematički fakultet Univerziteta u Beogradu, zajedno sa Centrom za promociju nauke i projektom ”Budućnost pripada svima”, organizuje izložbu ”Svetlost -‐ i bez sijalice” koja će od 4. do 20. jula biti izložena na Trgu Nikole Pašića. Cilj ove izložbe je da građanima prikaže i objasni ulogu i lepote svetlosti i svetlosnih tehnologija oko nas.

Svečano predstavljanje izložbe biće održano na Dan nauke u Republici Srbiji, 10. jula, tokom svečanosti koju organizuje Centar za promociju nauke.

Ova izložba je samo jedan od projekata u okviru globalne manifestacije Međunarodne godine svetlosti, čija je ideja da građanima sveta ukaže na važnost svetlosti i optičkih tehnologija u njihovim životima zarad budućnosti i razvoja društva.

“Svetlost -‐ i bez sijalice” (LIGHT: Beyond the Bulb) je međunarodna izložba fotografija otvorenog tipa, koja prikazuje neverovatnu raznolikost današnjih naučnih istraživanja baziranih na svetlosti iz svih delova elektromagnetnog spektra, u različitim naučnim disciplinama i uz pomoć raznovrsnih tehnoloških dostignuća. Prezentovane fotografije su prikupljene od velikog broja ljudi putem interneta i odabrane od strane kustosa pre svega na osnovu naučnog sadržaja, visokog kvaliteta, zadivljujuće lepote i sposobnošću da privuku i dopru do raznolike publike. Izložba će biti predstavljena širom sveta. Izložba sadrži 39 panoa (13 postamenata) sa fotografijama i kratkim zanimljivim i edukativnim objašnjenjem.
Planirano je da izložba poseti i druge gradove Srbije i regiona.

Međunarodna Godina Svetlosti (MGS) je globalna inicijativa čiji je cilj da građanima sveta ukaže na važnost svetlosti i optičkih tehnologija u njihovim životima zarad njihove budućnosti i razvoja društva. Generalna skupština Ujedinjenih nacija, 20. decembra 2014. godine, proglasila je 2015. godinu Međunarodnom godinom svetlosti i svetlosnih tehnologija.

Zvaničan sajt MGS 2015 u Srbiji je www.mgs2015.com.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: