Dokumantarni film o životu soul dive Nine Simon

Dokumantarni film o životu soul dive Nine Simon, pod nazivom "What Happened, Miss Simone?" izašao je 24. juna ove godine, a dosad je prikazan samo u odabranim bioskopima i na Netflixu, nakon premijere na Sandens Film Festivalu početkom ove godine.

Kultura

Izvor: Index

Subota, 04.07.2015.

19:14

Default images
YouTubeScreenshot

Na dokumentarcu, koji je režirala Liz Garbus, radilo se deset godina, a sada kad je napokon ugledao svetlo dana, izazvao je poprilično burne reakcije. U filmu se, na arhivskim i nikad objavljenim snimcima, pojavljuje i sama legendarna pevačica, koja je umrla 2003.kada je imala 70 godina, a o njoj u filmu govore njeni prijatelji, saradnici, pa i članovi porodice, uključujući i njenu kćerku, Lisu Simon Keli, koja je ujedno i izvršna producentkinja filma.

"Film donosi sve ono što je trebalo biti rečeno i prikazano o životu moje majke, na način na koji je i ona sama želela i onako kako je htela da je pamtimo. Drago mi je da svet konačno može da vidi pravu istinu", rekla je Lisa Simon u intervjuu za Hufington Post.

Uz prikaz neverovatne muzičke karijere Nine Simon, film naglašava i njen ogroman uticaj kao aktivistkinje za ljudska prava, ali dokumentarac donosi i neke neispričane priče iz života muzičke ikone. Počevši od njenog detinjstva - rođena je u gradiću u Severnoj Karolini kao Junis Vejmon i već je s četiri godine počela da svira klavir - filmska priča otkriva i to da je bila usamljena, a tu su i drugi, javnosti uglavnom nepoznati detalji iz njene biografije.

Između ostalog, nastupala je i za Hjua Hefnera, a u jednom razgovoru s Martinom Luterom Kingom izjavila je da ona "nije nenasilna", na šta joj je on odgovorio: "To je u redu, sestro. Ni ne moraš biti". Međutim, film donosi i mračnu stranu priče. Nina Simon bila je, navodno, opsednuta seksom, često i zlostavljački nastrojena, ali i sama zlostavljana, te sklona psihičkim slomovima.

Između ostaloga, imala je tešku narav, a godinu dana nakon njene smrti saznalo se, navodno, da joj je još 1990. dijagnostikovan bipolarni poremećaj. O svemu tome govori u filmu njena kćerka Lisa koja navodi da je život s njenom majkom bio neverovatan, ali i jako težak. "Moja majka bila je jedna od najvećih muzičara današnjice. Kada je bila na bini, bila je sjajna, briljantna", počinje Lisa svoju priču.

A na početku samog filma, Nina Simon kaže: "Jedini način na koji vam mogu ispričati svoju priču, o tome ko sam ja zaista, je taj da vam otpevam svoju pjesmu..."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: