Slika je umetnost, a ne investicija

U Muzeju kraljice Sofije, u Madridu, danas je izloženo ulje na platnu "Nafea faa ipoipo" (Kada ćeš se udati?) francuskog post-impresioniste Pola Gogena, koje važi za najskuplje ikada prodatu sliku.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 03.07.2015.

19:02

Default images
YouTubeScreenshot

Prema pisanju Njujork tajmsa, slika dve mlade Tahićanke, nastala 1892. godine, prodata je početkom ove godine anonimnom kupcu iz Katara za 300 miliona dolara.

Dotad su rekord najskuplje slike držali "Igrači karata" Pola Sezana sa cenom od 250 miliona dolara.

Rudi Stehelin, kolekcionar umetnina i predstavnik Fondacije Stehelin koja je Gogenov rad dala na prodaju, odbio je da obelodani iznos koji je za nju dat.

"Ovo nije najvrednije delo u ovom muzeju", kazao je on predstavljajući sliku "Nafea faa ipoipo" koja je madridskom muzeju data na pozajmicu.

"Mislim da 'Gernika' svakako vredi više od ove slike, zato prekinite sa licitiranjem i pogledajte ove slike", rekao je on, pozivajući prisutne da skrenu pogled na čuvenu Pikasovu sliku posvećenu španskom građanskom ratu.

"Tu ne visi nikakav novac. To su fantastične slike... Možda nemaju sve istu tržišnu vrednost, ali to je umetnost, a ne investicija", naveo je Stehelin.

Gogenov rad je prethodno bio izložen u Bazelu. U Madridu je predstavljen u okviru izložbe 60 umetničkih dela koja će trajati do sredine septembra.

"To je jedna od slika koje je Gogen napravio kada je prvi put otišao na Tahiti", objasnio je Stehelin, dodajući da je reč o jednoj "srećnoj" slici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: