Izložba o Romanovima u kripti Hrama Svetog Save

Izložba pod nazivom "Četiri veka doma Romanovih - buđenje sećanja" biće otvorena u petak 17. jula u kripti Spomen Hrama Svetog Save u Beogradu.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 03.07.2015.

11:19

Default images
Foto: Wikimedia Commons

Izložba je sklopljena iz bloka istorijskih fotografija Karla Bulija, koji je u dužem periodu bio zvanični fotograf Carskog dvora, a delom originalnim fotografijama, reprodukcijama i kopijama umetničkih slika, grafika ili drugim ilustrativnim materijalom.

Postavka nema pretenzije na naučnu ili u umetničku dimenziju teme istorije Rusije perioda Romanovih.

Koncipirana je kao podsetnik, skup vizuelnih beleški koje ukazuju da je vreme u kome su bili mera i merilo svega što se u ogromnom carstvu dešavalo.

Bilo je perioda ogromnih poduhvata, epskih pregnuća i dotle nedosegnutih ostvarenja, ali i velikih stradanja, posrnuća i pogibija.

Svakako, to nije bilo vreme koje zaslužuje da bude opisano i zapamćeno samo kroz pedagoške floskule, ideološke rekonstrukcije prošlosti ili uprošćavanja sveta koji je prestao da ceni i prepoznaje nijanse, a sebe i svoju aktuelnu moć unapredio u model i cilj postojanja, navodi se u saopštenju.

Pre dve godine navršilo se tačno 400 godina od stupanja na ruski presto prvog Romanova, a kroz tri godine biće jedan vek od kako je mučeničkom smrću postradao poslednji ruski car sa čitavom svojom bližom porodicom.

Ove godine se u Srbiji prvi put molitveno obeležava 17. juli, dan postradanja i proslavljenja Svetog Nikolaja Drugog, njegove porodice i sapatnika.

Period vladavine doma Romanovih koincidira sa događanjima koja su bitno obeležila naše postojanje kao ljudi, kao naroda i kao pojedinaca ovoga vremena na koje se globalni fenomeni neumitno odražavaju, nekad blagotvorno, nekad porazno.

Srpski narod sa Rusijom vremena Romanovih povezuju brojne niti, a poseban značaj ima ličnost imperatora Nikolaja Drugog, čijoj se uspomeni Beograd nedavno zahvalio podizanjem spomenika u ulici kralja Milana, navode organizatori.

Izložba se održava u organizaciji Društva za podizanje Hrama Svetog Save, koje je osnovano pre 120 godina i na čijem se čelu nalaze patrijarh srpski i predsednik Republike.

Današnja Rusija, i država i crkva, imaju veoma veliku ulogu u gradnji i dovršavanju Spomen Hrama Svetog Save, posebno u domenu mozaičkog živopisanja enterijera svetilišta.

Ova je izložba način da se podsetimo da je od samog početka Imperijalna Akademije iz Sankt Peterburga imala važnu ulogu kao stručni žiri, konsultant i revident projekta, čiji su stavovi cenjeni i ugrađivani i u potonje odluke i opredeljenja graditelja Hrama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: