Počeo 2. festival "Novi Tvrđava teatar"

Posvećena i prosvećena publika svojom odanošću pokazuje da je pozorište jače od svake nebrige, a glumce utvrđuje u uverenju da je pravi gledalac vredan svakog napora, poručila je dramska umetnica Mira Banjac otvarajući 2. Međunarodni pozorišni festival "Novi Tvrđava teatar".

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 02.07.2015.

12:39

Default images
Screenshot

Na festivalu od 1. do 8. jula na sceni pod vedrim nebom u Vili Stanković u Čortanovcima učestvuju predstave iz Skoplja, Sarajeva, Beograda, Novog Sada, Varaždina i Bukurešta.

Banjac je istakla da se izlaskom u otvoren prostor pozorište na izvestan način oslobađa zadatih uslovnosti, a granične linije između stvarnosti i mašte se ublažavaju.

Priroda svojom autentičnošću preobražava i scenu i gledalište i ideje predstave, dok sama priroda poprima neka mistična svojstva u tom događaju, rekla je ona.

Program je započeo predstavom "Euripid se vraća na Balkan" u izvođenju Dramskog teatra iz Skoplja, koja je naišla na veoma dobar prijem naše publike, isto kao i na premijeri na Ohridskom letu.

Tekst Jordana Plevneša režirao je Vlado Cvetanovski. U ovoj drami slavni grčki tragičar Euripid pojavljuje se u današnjem vremenu i traži svoju Ifigeniju – simbol nevine žrtve o kojoj je pisao pre 2.400 godina.

Putujući kroz zemlje Balkana on sreće čak sedam Ifigenija, devojaka stradalih u različitom bunama, sukobima, ratovima tokom vekova u Makedoniji, Srbiji, Grčkoj, Turskoj, Albaniji, Crnoj Gori i Bugarskoj.

Odličan glumački ansambl, moderna scenografija, maštoviti rekviziti i muzika (svaka Ifigenija ima svoju pesmu) efektno predstavljaju različite kulture i podneblja.

Festival organizuje udruženje građana “Novi tvrđava teatar" iz Novog Sada, u saradnji sa Srpskim narodnim pozorištem. Umetnički direktor je Vida Ognjenović.

Pokrovitelj je Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje Vojvodine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: