Tesla dani od 6. do 12. jula širom Srbije

Povodom 10. jula - rođendana Nikole Tesle i Međunarodne godine svetlosti - 2015. od 6. do 12. jula širom Srbije biće održani Tesla dani, najavili su danas organizatori.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 02.07.2015.

09:22

Default images
Foto: wikipedia.org

Posetioci će u okviru programa inspirisanog Teslinim životom i radom moći da zavire u stare hidroelektrane Elektroprivrede Srbije i da vide kao je i u stogodišnjim kabinetima Elektrotehničkog fakulteta Tesla "pravio gromove".

Takođe će moći da pogledaju kako je Tesla proizvodio bežičnu energiju i loptaste munje, kao i da uz pomoć neobične igre uđu duboko u njegov um i izgube se u genijalnom i čudesnom svetu koji je stvorio.

"Tesla dani su sačinjeni od niza mahom besplatnih programa, koji će se istovremeno odvijati u više desetina ustanova, kao i na otvorenim prostorima u gradovima širom Srbije", navela je Manuela Graf iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

Graf, koja je i generalni menadžer Klastera puteva kulture, je dodala da će poseban spektakl povodom Teslinog rođendana prirediti Elektroprivreda Srbije.

"Očekuju nas i brojne izložbe, performansi, radionice, eksperimenti, predavanja, kao i razna druga dešavanja inspirisana Teslom i njegovim životom, Đorđem Stanojevićem, vremenom elektrifikacije i industrijalizacije Srbije", dodala je ona.

Manifestacija Tesla dani deo je rute Putevima Tesle kroz Srbiju, koja obuhvata Muzej Nikole Tesle, Beograd iz ugla Nikole Tesle - sve ono što je Tesla video i obišao kada je 1892. godine posetio Beograd, Negotin kao rodni grad Đorđa Stanojevića, i 10 malih starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su pravi mali živi muzeji, a nastale su mahom zahvaljujući velikom prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića.

Na Putevima Tesle je i Muzej Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, Teslinog omiljenog pesnika, zatim manastir Šišatovac odakle potiče Teslina ljubav prema golubovima, kao i Zavičajni kompleks Mihajla Idvorskog Pupina, Teslinog savremenika, prijatelja i donekle rivala.

Tesla dane organizuje Klaster puteva kulture, koji umrežava preko 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencije, privrednika i čak šest fakulteta.

Specijalna dešavanja Tesli u čast pripremaju brojne članice Klastera: Muzej Nikole Tesle, Elektrotehnički fakultet, Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković", Turistička organizacija Srbije, Adrenalin escape rooms, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Turistička organizacija Niša, Balkan magnet suveniri…

Pokrovitelji Tesla dana su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Elektroprivreda Srbije, Schneider Electric i Trizma.

Klaster puteva kulture prvi put je prošle godine organizovao jednodnevnu otvorenu manifestaciju posvećenu Tesli u 10 gradova širom Srbije kojoj je prisustvovalo više hiljada posetilaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: