Filmski centar Srbije bira novog direktora

Upravni odbor Filmskog centra Srbije (UO FCS) raspisao je javni konkurs za izbor direktora te ustanove kulture od nacionalnog značaja, koji je u toku do 25. jula.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 01.07.2015.

09:43

Default images

Prema detaljima sa sajta FCS-a, mandat direktora biće četiri godine, a to je i period za koji su kandidati obavezni da dostave predlog programa rada i razvoja Filmskog centra.

Inače, na čelu ove ustanove već godinama su se, u promenljivim vremenskim razmacima i iz različitih razloga, smenjivali samo vršioci dužnosti direktora. Kandidat treba da ima minimum visoko obrazovanje iz društveno-humanističkih nauka ili umetnosti i najmanje četiri godine radnog iskustva u oblasti kinematografije ili audio-vizuelne delatnosti.

Uz aktivno znanje engleskog jezika, kao i državljanstvo Republike Srbije, tu je i uobičajen uslov - da se protiv kandidata ne vodi istraga i da nije podignuta optužnica za krivična dela koja se gone po službenoj dužnosti. Pored overenih fotokopija dokumenata treba dostaviti "biografiju koja mora da sadrži elemente koji dokazuju radno iskustvo u oblasti kinematografije ili audio-vizuelne delatnosti sa kratkim pregledom ostvarenih rezultata u radu". Prilikom izbora UO će ceniti i da li kandidat poznaje poslovanje ustanova kulture, da li ima rukovodeće iskustvo na poslovima u oblasti kinematografije, audio-vizuelne delatnosti ili kulture, kakav je kvalitet predloženog programa rada i razvoja FCS-a i da li kandidat pored engleskog poznaje još neki od zvaničnih jezika Ujedinjenih nacija, nemački ili italijanski, navodi se na sajtu FCS-a.

Kako je najavljeno, UO će obaviti razgovore sa kandidatima čije su prijave uredne i koji ispunjavaju uslove, te u roku od 30 dana od završetka konkursa izvršiti izbor i predlog kandidata za direktora dostaviti Ministarstvu kulture i informisanja. Kao što je poznato, na osnovu predloga UO koji usvoji Ministarstvo kulture, Vlada Srbije imenuje direktora.

Ako UO FCS ne izabere ni jednog od kandidata ili ako Vlada ili Ministarstvo ne prihvate kandidata kojeg predloži UO - smatra se da konkurs nije uspeo. U tom slučaju Vlada može imenovati vršioca dužnosti direktora, bez sprovođenja javnog konkursa, kao što se ranije već dešavalo. Na sajtu se precizira da je UO FCS tada dužan da raspiše novi konkurs i to u roku od 120 dana od imenovanja v. d. direktora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: