Jovanu Zivlaku uručena nagrada "Vasko Popa"

Pesniku Jovanu Zivlaku danas je u Gradskoj kući u Vrašcu uručena nagrada "Vasko Popa" za zbirku pesama "Pod oblacima" u izdanju Adrese.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 29.06.2015.

14:16

Default images
YouTube Printscreen

Jednoglasnu odluku o ovogodišnjem laureatu, koja se dodeljuje na rođendan Vaska Pope, doneo žiri koji je radio u sastavu: predsednik Milovan Vitezović, Duško Novaković i Dragan Jovanović Danilov.

Pesničko delo Zivlaka već dugo godina opstaje na našem kulturnom obzorju kao estetički i etički korektiv, rekao je danas član žirija Dragan Jovanović Danilov.

Zivlak je neko ko zna da ore u više brazdi, naveo je Danilov i istakao da je reč o pesniku, esejisti, prevodiocu, uredniku i izdavaču koji je među prvima objavio mnoge značajne filozofe.

Danilov je dodao da ovogodišnji laureat ima kulturološku imaginaciju iza koje stoji jedno temeljno obrazovanje koje medjutim nije presudno u njegovom radu. Presudno je upućenost na telesno, na stvarnost, dodao je on i napomenuo da u Zivlakovom pesništvu nema velikih revolucija već jedna pozitivna tihost.

Prema njegovim rečima, Zivlak je autor pesama koje ga direktno spajaju sa Vaskom Popom a uticao je na formiranje mnogih generacija kako čitalaca tako i pisaca i kritičara.

Ovogodišnji laureat rekao je da je nagrada "Vasko Popa" za njega poseban događaj - neka vrsta rituala uvođenja u prostor pažnje i afirmacije.

Zivlak je dodao da je ova nagrada posebna jer je uspela da izgradi jednu vrstu ugleda koji nosi izvestan kapital i koji dobitnike poreporučuje čitaocima i kulturnoj javnosti.

Ovo je jedna od retkih nagrada koja ima karakter i koja može da bude, a mislim i da jeste, najznačajnija nagrada za poeziju, rekao je Zivlak i dodao da je, prema njegovom mišljenju, nagrada "Vasko Popa" mera koja ustanovljava poredak u savremenoj poeziji.

Zivlak je dodao i da postoji nekoliko institucija koje promovišu poeziju - kritika, univerzitet i mediji, a da bi nagrade trebalo da budu najpozudanije i najmoralnije merilo.

Direktorka Fondacije Hemofarm, koja je pokrovitelj nagrade od njenog ustanovljivanja, Suzana Đorđević je navela da je Vasko Popa obeležio antologiju srpske poezije i bio uzor brojnim piscima kao što je i ovogodišnji laureat.

Prema njenim rečima "Vasko Popa" je nagrada koja motiviše i inspiriše mlade pesnike.

Ona je dodala da Fondacija Hemofarm 22 godine podržava projekte iz oblasti kulture i da će nastaviti da ohrabruje mlade pesnike.

Nagrada "Vasko Popa" ustanovljena je 1995. godinena inicijativu Udruženja građana Vršac lepa varoš i Agencije Đorđević u želji da se očuva uspomena na velikana srpske poezije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: