Otvorena izložba o sefardskim Jevrejima

U Institutu Servantes večeras je otvorena izložba "Slike izgubljenog sveta. Život sefardskih Jevreja na Balkanu" koja prikazuje fotografije iz privatnih kolekcija sefardskih porodica na Balkanu iz prve polovine 20. veka.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 27.05.2015.

22:14

Default images
Centropa

Fotografije prikazuju običaje, verske obrede i način života španskih Jevreja na ovim prostorima.

Otvaranju izložbe, koja će trajati do 15. jula, prisustvovali su direktor kulturnog programa centra Sefard - Izrael iz Madrida Fernando del Rej i direktor Instituta Servantes Enrike Kamaćo.

Posetioci će moći da upoznaju svakodnevni život španskih Jevreja na Balkanu i istočnom Mediteranu.

To će biti retka prilika da se zaviri u prošlost na osnovu porodičnih portreta, pejzaža, slika sa verskih obreda, na kojima se može osetiti mešavina hebrejskog, španskog i otomanskog uticaja.

Jevreji iz Španije (sefardi) proterani su dekretom 1492. godine nakon tradicije duge skoro 1.000 godina na Iberijskom poluostrvu.

I danas na području Bosne, Srbije, Grčke, Turske, Bugarske i Makedonije žive porodice koje su sefardskog porekla, koriste reči, recepte i tradiciju svojih predaka.

S obzirom na to da su se nakon Drugog svetskog rata mnogi iselili u Izrael i da savremeno doba donosi novi način života, istraživači nevladine organizacije Centropa odlučili su da sačuvaju od zaborava sefardsku tradiciju i da prikupe veliki broj porodičnih fotografija i zapišu usmene priče.

O značaju te teme govori i činjenica da je Španija usvojila zakon koji stupa na snagu u oktobru da svi sefardi, koji mogu da dokažu svoje poreklo mogu dobiti špansko državljanstvo.

Na Filološkom fakultetu 28. i 29. maja biće održana Međunarodna konferencija o manjinskim jezicima i predavanje "Prošlost, sadašnjost i budućnost španskih Jevreja". U Jugoslovenskoj kinoteci 2. juna biće prikazan dokumentarni film "Poslednji sefardi" Migela Anhela Solisa, a dva dana kasnije, 4. juna "Andjeo iz Budimpešte".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: