60 godina rada baletskog kritičara Milice Zajcev

Ovogodišnji 19. Festival koreografskih minijatura koji će se održati od 5. do13. juna, Udruženje baletskih umetnika najaviće sutra u Narodnom pozorištu obeležavanjem 60 godina profesionalnog rada kritičarke, istoričarke i publiciste umetničke igre Milice Zajcev.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 27.05.2015.

19:45

Default images
Kryziz Bonny/Flickr.com

Svečano obležavanje održaće se u foajeu II galerije nacionalnog teatra a UBUS ovim značajnim jubilejom započinje edukativni seminar "Kritičke prakse u oblasti umetničke igre II" u okviru 19. Festivala koreografskih minijatura.

Zajcev je bila učenica Nine Kirsanove i Mileta Jovanovića, balerina Makedonskog narodnog teatra i baletski pedagog. Završila je Filozofski fakultet i od 1955. godine posvetila se pisanoj reči o baletskoj umetnosti.

Bila je stalni kritičar listova Borba, Naša borba i Danas, kao i saradnik gotovo svih listova periodike s temom pozorišta u zemlji i regionu. Sarađuje i sa internacionalnim baletskim časopisima Ballet today, Dance magazine, Ballet rewiew, kao i sa jedinim časopisom za umetničku igru u Srbiji "Orchestra".

Član je UBUS-a, NUNS-a, Udruženja kritičara i teatrologa Srbije i Međunarodne federacije novinara, kao i beogradske sekcije CID UNESCO.

Dobitnica je Sterijine nagrade za teatraologiju za knjigu “Igra život znači 1” i to je jedina nagrada za teatrolgiju iz oblasti umetničke igre do sada.

Udruženje baletskih umetnika Srbije 2005. godine dodelilo joj je Priznanje za životno delo, a 2006. plaketu za doprinos Festivalu koreografskih minijatura. Dodeljeno joj je i posebno priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: