Nova opera Isidore Žebeljan u Nemačkoj

Premijera najnovije opere Isidore Žebeljan "Nahod Simon" biće izvedena 29. maja 2015, u operskoj kući Musiktheatar im Revier u Gelzenkirhenu (Nemačka). Ovu, petu operu Isidore Žebeljan, izvešće nemački solisti i horovi na srpskom jeziku.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 26.05.2015.

20:35

Default images

Operu je naručila i producira operska kuća Musikteater im revier (Musiktheatar im Revier) iz Gelzenkirhena.

Libreto je napisao Borilsav Čičovački, po motivima srpske narodne pesme Nahod Simon i romana Izabranik Tomasa Mana, diriguje finski dirigent Valteri Rauhalami (Valtteri Rauhalammi), a režira holandski reditelj Mihil Dajkema.

Do kraja sezone slede predstave 31. maja, kao i 12, 20, i 25. juna.

U pitanju je celovečernja opera u trajanju od oko 2 sata, pisana za 20 solista, dva hora i simfonijski orekstar. U operi, pored solista, učestvuje mešoviti i ekstra hor operske kuće iz Glezenkirhena, operski dečiji hor Horske akademije iz Dortmunda, statisti operske kuće iz Gelzenkirhena i simfonijski orkestar Nova filharmonija Vestfalen (Neue Philharmonie Westfalen).

Ideja Isidore Žebeljan je bila da se u operi čuju i zvuci srpskih narodnih instrumenata, tako da je nemački producent angažovao i petoro srpskih muzičara. Oni na sceni sviraju kao "muzikantska banda" i to su: Bogdan Ranković (u predstavi svira saksofon, klarinet, frule, gajde i okarinu), Borislav Čičovački (svira obou i obou sopile), Aleksandar Stefanović (harmonika), Boban Stošić (kontrabas i okarina) i Aleksandar Radulović (udaraljke).

Ovo je prvi put u istoriji srpske umetnosti da je jedno ovako obimno teatarsko delo naručeno iz inostranstva od nekog srpskog umetnika.

U pitanju je peta opera Isidore Žebeljan, a poseban kuriozitet predstavlja i to što će je nemački solisti i horovi u celini pevati na srpskom jeziku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: