Novi muzej Džona Vejna u njegovom rodnom gradu

U rodnom gradu holivudske legende Džona Vejna Vintersetu, u američkoj saveznoj državi Ajovi, otvoren je još jedan muzej posvećen glumčevom delu, karijeri i vezama sa tom zajednicom.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 21.05.2015.

08:56

Default images

Glumac je rođen 1907, kao Marion Robert Morison. Mada se već kao vrlo mlad preselio u Kaliforniju, Vinterset je godinama prikazivao njegove lokalne korene. Uz novootvoreni muzej nalazi se mala drvena kuća gde je Vejn rođen koja nudi turističke posete, i pred kojom se nalazi bronzana statua glumca sa prepoznatljivim stetson kaubojskim šeširom.

"Jedna od stvari koje mali grad čine živim je mogućnost da svoju istoriju podele sa drugima", kaže Širli Rouč, vlasnica butika sa ikonografijom koja podseća na Džona Vejna, koji je u svom holivudskom životu od kolega zavredio večni nadimak Djuk (Vojvoda). "On je deo naše istorije".

Novi muzej, veličine 567 metara kvadratnih, zvanično se otvara u subotu na istom placu gde je i Vejnova rodna kuća. Artefakti muzeja će biti glumčevi kostimi, potpisani print Endija Vorhola koji prikazuje Džona Vejna, kao i Vejnov personalizovani Pontiak Grand safari kombi, model 1972. Auto je parkiran unutar muzeja, blizu dekorativnih drvenih panela iz scene kafanske tuče iz Vejnovog poslednjeg filma "Egzekutor" (The Shootist).

Posetioci će takođe moći da vide pepeljaru iz Vejnove jahte, njegovu akten tašnu, lični adresar sa telefonima Ronalda Regana dok je bio guverner Kalifornije, kao i crni povez za oko koji je Vejn nosio u filmu "True Grit" (Istinska hrabrost).

Razlozi izgradnje novog muzeja, vrednog 2,5 miliona dolara, kriju se u prevelikom interesovanju posetilaca koji su dolazili u ovaj mali grad i imali na raspolaganju jedino Vejnovu rodnu kuću. Redovi su bili toliki da je tura mogla da traje najviše 20 minuta, objašnjava Brajan Dauns (Brian Downes), izvršni direktor novog muzeja. "Bilo je frustrirajuće. Stvarno je bilo vreme da odemo korak dalje".

Muzej je omogućen donacijama tokom poslednjih sedam godina, uključujući prikupljanje para od vrata do vrata u Vintersetu koji broji 5.000 stanovnika. "Za mali grad to je bilo ostvarenje snova", kaže Dauns.

Nisu, međutim, svi memorijalni kapaciteti posvećeni velikanima zabave 20. veka bili u tom veku uspešni: muzej Džimija Stjuarta u Indijani tokom godina je beležio opadanje posetilaca i finansijske potpore. Džems Džimi Stjuart, koji je sa Džonom Vejnom podelio ekran u slavnom vesternu "Čovek koji je ubio Liberti Valansa", bio je, između ostalih brojnih likova koje je tumačio, i glavni lik Hičkokovih filmova "Vrtoglavica" i "Prozor u dvorište".

Ali Džon Vejn je, kroz sve te decenije, "ostao jak", kako kaže Rut Rid (Ruth Reed), koja je turistički vodič kroz Vejnovu rodnu kuću. Tokom godina, ona je tu dočekala i ispratila grupe sa svih meridijana. U petak su, recimo, tu bile grupe iz Floride, Irske, Novog Zelanda i Portorika.

Džon Vejn je umro 1979. godine, u Los Anđelesu. Pored svih legendi vezanih za njega, njegovog političkog konzervativizma, oštrog jezika prema kolegama, sklonosti alkoholu i rešavanju konflikta pesnicama kao što je to radio i na velikom ekranu, Džon Vejn je i vlasnik jednog sasvim retkog rekorda: u preko 150 filmova koje je snimio, samo u šest njih on ne glumi glavnu ulogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: