Nišvil u sadašnjosti i budućnosti

Nišvil fondacija predstavila je na pres-konferenciji (u utorak 5. maja) rezultate strateškog planiranja za narednih pet godina.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 05.05.2015.

16:53

Default images
Mladen Jovanoviæ, Dru Giblin, Ivan Blagojeviæ

Dru Giblin, ataše za kulturu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, koja je podržala izradu ovog strateškog planiranja, izrazio je zadovoljstvo zbog kvaliteta i upotrebljivosti rezultata istraživanja i planiranja, a posebno je naglasio da je sada i metodološki potvrđena značajna uloga Nišvila ne samo kada je reč o kulturi, već i u razvoju turizma, koji može i treba da predstavlja veliku razvojnu šansu juga Srbije.

"Srećan sam što je Ambadsada pomogla i izradu ovog plana, ali i finansijski podržavala učešće sastava iz USA i zahvalio bih se organizatorima na divnoj muzici i fantastičnoj atmosferi tokom festivala", rekao je Giblin.

Direktor Nišvila Ivan Blagojević se zahvalio atašeu za kulturu na podršci i naglasio da je, kada je reč o finansijskoj podršci programu, odnosno, dovođenju muzičara iz Amerike na Nišvil – Ambasada SAD tokom poslednjih šest godina pomogla festivalu više nego sve ostale ambasade i kulturni centri – zajedno!

"Značaj ovog strateškog planiranja je možda najveći u tome da se razmotre modusi koako bi se izbegla situacija koja se ponavlja i ove godine - a to je da početkom maja, zbog raznih birokratskih procedura Nišvil zvanično nema potpisan ugovor ni sa jednim sponzorom ili pokroviteljem, što tri meseca pred početak festivala značajno ugrožava održavanje manifestacije", rekao je Blagojević.

Mladen Jovanović, konsultant Evropskih neprofitnih strategija iz Niša (ENPS), koji je vodio proces strateškog planiranja, naglasio je da je Nišvil na jugu Srbije prepoznat kao značajan sadržaj kulturnog života, ali i turistički sadržaj koji omogućava lokalni ekonomski razvoj, posebno na teritoriji grada Niša. Ipak, nedostatak stabilnosti u podršci Ministarstva kulture, kao i nedovoljna pažnja koju jug Srbije dobija od nacionalnih vlasti unazad već više od decenije, ugrožavaju ceo region, a i festival.

"Zahvaljujući ekipi volontera koja je tokom prošlog izdanja festivala napravila anketu na veoma reprezentatuivnom uzorku od preko 350 ispitanika – posetilaca, došli smo do veoma relevantnih podataka", rekao je Jovanović i naveo da uprkos svim poteškoćama, Nišvil ima vernu publiku svih generacija: najveći deo, odnosno skoro 60 posto čini mlađa populacija od 13 do 30 godina, što jeste veliki potencijal Nišvila. Kada je reč o polnoj strukturi, ona je gotovo idealno ravnomerna.

Predstavljajući tek jedan deo opsežnog istraživanja i analiza svih aspekata organizacije festivala, Jovanović je rekao da publika na Nišvil dolazi pre svega iz Niša, ali je svaki treći posetilac iz nekog drugog grada, ili iz inostranstva.

"Takođe, Nišvil ima vernu publiku, među kojima ima i onih (oko 15 %) koji festival prate više od 10 godina, svaki deseti je prvi put došao na festival, a čak 60 posto je onih koji su pratili od jednog do četiri poslednja izdanja festivala."

Kada je reč o ocenama festivala (kvalitet programa i organzacije) publike, na skali od 1 do 4, kako bi se izbegli „srednji odgovori“ (1- nezadovoljan, 2 – uglavnom nezadovoljan, uglavnom zadovoljan i 4 – zadovoljan) publika je odlično ocenila Festival 2014. godine jer je je više od 90 posto dalo zadovoljavajuće ocene, odnosno više od 50 posto je festival ocenilo maksimalnom ocenom.

Kada je reč o ekonomskim pokazateljima, odnosno, o značaju koji Nišvil ima na povećan promet u trgovinama i ugostiteljskim i turističkim objaktima, svaki treći posetilac Nišvila nije iz Niša, a u proseku oni ostaju po tri dana u Nišu tokom Festivala. Prosečni posetilac festivala (iz Srbije i inostranstva) potroši oko 60 EUR dnevno na smeštaj, hranu i osveženje prilikom posete gradu, a ugostitelji grada prihoduju direktno oko pola miliona evra za samo četiri dana Festivala.

Mladen Jovanović, konsultant Evropskih neprofitnih strategija iz Niša (ENPS), predstavio je i neke od ideja za budućnost Nišvila.

-Nišvil će pozvati ljude svih generacija da postanu članovi Nišvil fondacije. Godišnja članarina će biti 10 EUR u početku, a kao modusi beneficija mogu biti:

povoljnije cene za ulaznice, audio-video snimke sa Festivala, majice i kape, slikanje i druženje sa izvođačima, rezervaciju stolova za džem-sešene, prednost u izboru volontera (....). Na taj način će članovi svojim članarinama znatno pomoći razvoj Nišvil fondacije i festivala. I druge novine biće uvedene u Nišvil, pre svega kako bi se povećao broj posetilaca iz drugih gradova Srbije, tako i iz zemalja u regionu. Nišvil će u budućnosti uvesti nove načine prodaje karata, prilagođene različitim starosnim grupama i ljudima iz Srbije i zemalja u okruženju.

Nišvil će ući u seriju investicija kojima je cilj je da se u naredne tri godine obezbedi prostor za povećanje izdvajanja za honorare muzičara. Do 2018. godine, kroz efikasniji sistem troškova, Nišvil će biti u prilici da izdvoji 42% veći budžet za honorare muzičara. To će obezbediti dovođenje značajnijih imena, a samim tim i dodatni prihod od prodaje ulaznica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: