Eiđi Oue oduševio publiku Beogradske filharmonije

Japanski dirgent, Eiđi Oue, oduševio je publiku prilikom svog prvog nastupa sa Beogradskom filharmonijom održanom na Kolarcu.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 25.04.2015.

14:41

Default images

Maestro je energično predvodio orkestar u izvođenju kompozicija Blumine, Malera, kao i simfonije Iz Novog sveta, Dvoržaka. Virtuoz na violončelu, Mark Kope, briljirao je kao solista u zahtevnoj Simfoniji končertante, Prokofjeva, da bi se potom, sasvim neuobičajeno, pridružio muzičarima filharmonije u izvođenju Dvoržakove simfonije, što je krunisalo večerašnji koncert.

Dirigent Eiđi Oue nastupio je u Beogradu pre više od trideset godina, ali je zapamtio toplu i strastvenu publiku koju je i ovom prilikom susreo. Autentični maestro je svaku probu sa orkestrom filharmonije započinjao obraćanjem na srpskom jeziku, a na koncertu su pokazali koliko govore jedinstvenim muzičkim jezikom. Sjajna komunikacija maestra, soliste i filharmoničara obeležila je ovo posebno veče.

Dan ranije, filharmonija je sa istim programom nastupila na novosadskom festivalu NOMUS, a beogradska publika je imala specijalnu priliku da uživa na koncertu koji je van redovne koncertne sezone. Gostovanje Eiđija Ouea realizovano je u saradnji sa kompanijom JTI, koja je jedan od glavnih promotera japanske kulture u Srbiji i Ambasadom Japana u Republici Srbiji.

O Eiđiju Oueu:

Eiđi Oue počasni je dirigent filharmonije iz Osake, gde je radio kao muzički direktor od 2003-2011. godine. Proveo je jedanaest godina na mestu šefa-dirigenta (1998–2009) filharmonije Severnonemačke radiotelevizije iz Hanovera, gde je trenutno na poziciji počasnog dirigenta. Takođe, bio je muzički direktor Orkestra Minesote (1995–2002), Simfonijskog orkestra Barselone i Nacionalnog orkestra Katalonije (2006–2010). Pored ovih angažmana, radio je kao muzički direktor Muzičkog festivala Grand Teton u Vajomingu od 1997-2003. godine. Njegovi letnji angažmani u SAD obuhvataju i učešća na muzičkim festivalima Ravinija, Tenglvud, Grand Park, Vulf Trap, Raund Top i Midland.

Nastupao je kao gostujući dirigent širom SAD-a, sarađujući sa Njujorškom filharmonijom, Filadelfijskim orkestrom, Losanđeleskom filharmonijom i simfonijskim orkestrima iz Detroita, Sent Luisa, Montreala i Toronta. Najznačajniji evropski orkestri kojima je dirigovao su orkestri Radiotelevizije iz Frankfurta, Gevandhaus iz Lajpciga, Gulbenkijan iz Lisabona, orkestar Nacionalne akademije Santa Ćećilija, Španski nacionalni orkestar, Simfonijski orkestar Švedske radiotelevizije, Minhenska filharmonija, filharmonija iz Osla, kao i orkestri Nemačke opere iz Berlina i Zapadnonemačke radiotelevizije iz Kelna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: