Izložba fotografija "Svedoci trajanja"

Izložba fotografija "Svedoci trajanja", čija tema su srpske crkve i manastiri u rumunskom delu Banata, svečano je otvorena danas u Matici srpskoj u Novom Sadu.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 24.04.2015.

21:54

Default images
Zgrada Matice srpske u Novom Sadu

Autor fotografija je fotoreporter "Večernjih novosti" Darko Dozet, a prateći katalog uradio je penzionisani novinar Novinske agencije Tanjug Milorad Savić.

Otvarajući izložbu, episkop budimski i administrator temišvarski Lukijan rekao je da je Sveti Sava, kada je 1220. godine došao u Ugarsku na pregovore sa kraljem Andrašem II, "tu zatekao i Srbe i njihovu živu crkvu".

"Neki od 55 naših hramova i pet manastira u rumunskom delu u Banatu i koje možete da vidite na ovim prelepim i dragocenim fotografijama, iz tog su vremena", istakao je vladika Lukijan.

Predsednik Matice srpske Dragan Stanić rekao je da ta izložba na izuzetan način svedoči o "upečatljivom srpskom tragu u rumunskom delu Banata". Ona je deo istoimenog projekta koji su zajedno osmislili i realizovali Dozet i Savić.

"Dugo je bilo dileme da li su manastiri Bazjaš i Zlatica, koje smo takođe obišli, zadužbine Svetog Save, da bi nalazi rumunskih arheologa iz 2004. godine to definitivno i potvrdili", rekao je Savić.

Dozet je izrazio zadovoljstvo time što je imao sreću da učestvuje u otkrivanju lepote koja je, kako je rekao, Srbima nažalost još daleka.

On je izrazio nadu da će izložba doprineti da se "ukloni zavesa koja ih sakriva" i da će im mnogo više ljudi ići u pohode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: