Ministarstvo: Ne brinite se za filmove Avala filma

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je da u slučaju prodaje stečajnog dužnika Avala filma filmska građa ni na koji način nije ugrožena i da nema mesta bojazni da će pomenuti filmski fond biti uništen.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 24.04.2015.

14:16

Default images

"Zakon o kulturnim dobrima jasno definiše da kulturna dobra mogu biti u svim oblicima svojine, ali da je vlasnik dužan da čuva, održava i koristi filmsku građu u skladu sa merama zaštite koje utvrđuje Jugoslovenska kinoteka. Zakonskim odredbama precizirano je i da vlasnik ne sme da koristi filmsku građu u svrhe koje nisu u skladu s njenom prirodom, namenom i značajem ili na način koji može dovesti do njenog oštećenja. Ne sme ni da rasparčava zbirke, kolekcije i fondove filmske građe bez utvrđenih uslova i saglasnosti Jugoslovenske kinoteke, kao ni da ustupa filmsku građu na korišćenje stranom državljaninu bez dozvole Ministarstva kulture i informisanja", saopšteno je iz Ministarstva.

Iz Ministarstva kažu da, u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima, nije došlo do bilo kakvog ugrožavanja filmske građe u Centar filmu, Dunav filmu ili Union filmu, koji su svoju vlasničku strukturu promenili u ranijem periodu.

Javnosti je u potpunosti dostupan njihov filmski fond, "tako da publika i dalje nesmetano može da gleda remek-dela, poput filmova Maratonci trče počasni krug, Ko to tamo peva, Otac na službenom putu, Sjećaš li se Doli Bel, Majstor i Margarita, Jutro, Kad budem mrtav i beo, Zaseda, Nacionalna klasa, Buđenje pacova, Specijalno vaspitanje, Poseban tretman... "

Kako se navodi u saopštenju, Komisija za vanredni nadzor koju je formiralo Ministarstvo kulture i informisanja utvrdila je da Jugoslovenska kinoteka nije donela nijedno rešenje kojim se neko delo utvrđuje za kulturno dobro, i to ne samo u slučaju Avala filma, već i iz celokupne svoje arhive.

"Osim toga, Komisija je utvrdila da Jugoslovenska kinoteka nikada nije formirala Registar kulturnih dobara niti Centralni registar filmske građe, koji su propisani rešenjem o zaštiti. Uprkos tome, zahvaljujući merama vanrednog nadzora, koje je Ministarstvo kulture i informisanja preduzelo prvi put u svojoj istoriji, zaštita kulturnih dobara i filmske građe biće izvršena na propisan i adekvatan način", stoji u saopštenju.

Ministarstvo napominje i to da Avala film nije ugašen, već da je ova kompanija izašla iz stečaja, što otvara sasvim nove perspektive poslovanja u odnosu na firmu u stečaju, čiji dugovi iznose tri miliona evra i u čijim devastiranim prostorijama je poslednji film snimljen daleke 1997. godine.

"Krajnje su neodmerene i paušalne tvrdnje da će u budućnosti biti moguća privatizacijja i nekih nacionalnih institucija kulture od najvećeg značaja. Pravni poredak države Srbije apsolutno isključuje mogućnost za tako nešto", kažu iz Ministarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: