Obnovljen Muzej nauke i tehnike

Rekonstrukcija Muzeja nauke i tehnike u Beogradu završena je za četiri meseca, a radovi su koštali 20 miliona dinara, rekla je danas direktorka tog muzeja Sonja Zimonić.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 21.04.2015.

14:22

Default images
Foto: Beta / Nenad Petroviæ

Nakon obilaska muzeja Zimonićeva je novinarima rekla da su od 25. decembra završena tri projekta i da je sve urađeno zahvaljujući Ministarstvu kulture. Ona je rekla da je završena rekonstrukcija fasade muzeja, kao i da je u zgradi otvorena jedna galerija za povremene tematske izložbe.

"Ta nova nova galerija nosiće naziv po osnovaču i idejnom tvorcu muzeja, akademiku Aleksandru Despiću", rekla je direktorka muzeja. "U toku je rad na dodatnom bunaru za sistem grejanja i hlađenja putem obnovljive energije termalnih voda. To je treća faza radova, koja je u toku", rekla je ona.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac najavio je nakon obilaska muzeja da će tokom maja u Vrnjačkoj banji biti otvorena stalna postavka ovog muzeja. On je precizirao da će na taj način i Vrnjačka banja imati svoj Muzej nauke i tehnike.
Foto: Beta / Nenad Petroviæ
Ministar je rekao da je Ministarstvo uradilo ono što je najavljivalo i da nije reč samo o rekonstrukciji dva centralna muzeja (Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti) već o rekonstrukciji "celog muzejskog života".

"Mogu da vam najavim da ćemo 10. maja, na Dan Narodnog muzeja u Beogradu zajedno obići unutrašnje radove u muzeju, posle čega ćemo otići do galerije Matice srpske, gde će biti održana reprezentativna izložba povodom dana muzeja", najavio je Tasovac.

Ministar kulture danas je iskoristio priliku da zasvira na jednom od klavira iz depoa Muzeja nauke i tehnike. "Definitivno mu je potrebno štimovanje", rekao je nakon toga Tasovac.

Muzej nauke i tehnike nalazi se u nekadašnjoj termoelektrani na Dorćolu iz 1927. koja je veoma kratko služila za proizvodnju električne energije. Zgrada je bila podignuta na mestu gde se već nalazila prva TE u Srbiji iz 1893. godine.
Foto: Beta / Nenad Petroviæ
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: