"Balerine" iz Novog Sada gostuju u Bitef teatru

Predstava "Balerine" Foruma za novi ples Baleta Srpskog narodnog pozorišta (SNP) iz Novog Sada gostovaće večeras u Bitef teatru.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.04.2015.

08:11

Default images
teatar.bitef.rs

Rediteljka i dramaturškinja je Milena Bogavac, koreografkinja i asistentkinja režije Olivera Kovačević Crnjanski, a koautorke i izvođačice su Jelena Alempijević, Sonja Batić, Frosina Dimovska, Milena Krkotić, Andreja Kulešević, Jelena Marković, Sanja Pavić, Ista Stepanov i Sara Tošić.

Ova predstava privlači publiku i plesnog i dramskog teatra, izaziva i smeh i suze, dok menja naše mišljenje odnosno predrasude o balerinama i njihovom pozivu, ističu u SNP-u gde je premijera bila u novembru prošle godine. Predstava je dokumentarna, nastala kroz višemesečni umetničko-istraživački proces i kolektivno pisanje teksta.

Kombinuje fizički teatar i originalni, izvedbeni tekst sa ciljem da dokumentuje, demistifikuje i objasni šta zapravo rade umetničke plesačice i sa kojim se izazovima sreću u profesionalnom i ličnom životu.

U njoj nema iluzije, fikcije niti glume. Plesačice na sceni govore u svoje ime, iznose iskustva i stavove o umetnosti, politici, apolitičnosti, rodu, društvu i stereotipima s kojima se manje ili više uspešno bore, opstajući u svojoj naizgled glamuroznoj profesiji.

One je razobličavaju, otkrivajući koliko rada, truda, ljubavi i posvećenosti je potrebno da bi se bavile umetnošću igre, navodi se u programu predstave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: