Avala film na aukcijskoj prodaji

Avala film, nekada najveća filmska kompanija u bivšoj Jugoslaviji, već godinama nije snimila nijedan film. Od 2011. je u stečaju, a uskoro će biti prodata.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 18.03.2015.

20:45

Default images

Avala film snimio je Slavicu 1947. godine, što je bio prvi igrani film savremene jugoslovenske kinematografije. Od tada do danas, ova kinematografska kuća snimila je više od 400 dokumentarnih i 200 igranih filmova. Pošto se zbog duga od nekoliko miliona evra nalazi u stečaju, Avala film sada čeka dolazak novog vlasnika. Filmski stvaraoci smatraju da će neko kupiti nekadašnjeg giganta samo zbog atraktivnog zemljišta.

"Vrednost 37 hektara Avala filma kada se izvrši konverezija u građevinsko zemljište je po skromnoj proceni između 75 i 100 miliona evra," izjavio je Srđan Dragojević.

Početna cena za kupovinu Avala filma je nešto manja od devet miliona evra. U oglasu Agencije za privatizaciju se navodi da većina objekata koji će se prodavati javnim nadmetanjem imaju odobrenje za gradnju.

Celokupno zemljište je u državnoj svojini sa pravom korišćenja Avala filma. Budući da je osnovni cilj svakog stečajnog postupka namirenje potraživanja poverilaca prodajom imovine stečajnog dužnika, ne postoji zakonska obaveza održavanja delatnosti.

U Agenciji objašnjavaju da će novi vlasnik takođe imati pravo korišćenja zemljišta pošto kupuje Avala film kao pravno lice. Glumce brine da će, kada se izvrši konverzija iz javnog u građevinsko zemljište ceo prostor biti iskorišćen za gradnju zgrada i hotela.

"Nije definisano šta će taj kupac da radi sa tim studijima i sa tim ogromnim placom. Neka i osvane Beograd na brdu, mi nemamo nista protiv, ali da deo od sredstava koji se dobije od toga bude uložen u kinematografiju," izjavio je Dragan Bjelogrlić.

Filmski režiser Srđan Dragojević ističe da se ne zna ni šta će se desiti sa bogatom filmskom baštinom koju poseduje Avala film.

"Vi zaista mozete da dođete u situaciju da tajkun kupi zemlju a da tajkunova žena uzme one lepe limene kutije negativa Skupljača perja, baci negativ i napravi jedan fin stocic u dnevnoj sobi," rekao je Dragojević.

U ministarstvu kulture nam je kratko rečeno da se oni vise neće baviti sudbinom Avala filma pošto je to preduzeće koje se nalazi u stečaju. Kakva će biti sudbina nekadašnjeg giganta jugoslovenske kinematografije biće poznato 22. aprila za kada je zakazana aukcijska prodaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: