Mikser Festival "Neizdrž": Od 3. do 7. juna

Sedmi Mikser festival, najveća regionalna smotra kreativnosti i inovacija, održava se četvrti put u beogradskom kvartu Savamala , od 3. do 7. juna 2015. godine pod sloganom „Neizdrž”.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.03.2015.

15:16

Default images

Učešće je najavilo 1.000 stvaralaca iz zemlje, regiona i sveta. Nakon prošlogodišnjeg izdanja festivala koji se odvijao pod sloganom “Održiva utopija”, kao pitanje o mogućem suživotu oprečnih sistema vrednosti u našem društvu, ovogodišnji Mikser festival zaključuje da bućnost mladih generacija leži u spontanom pokreatnju novih, humanijih, vaninstitucionalnih, i daleko održivijih sistema kreativnog delovanja, urbanog razvoja, udruživanja i umrežavanja, navodi se u saopštenju organizatora.

Slogan ovogodišnjeg festivala, “Neizdrž” sugeriše da je taj proces sada već nemoguće zaustaviti. Mikser festival 2015 poziva kreativne ljude da prepoznaju “svoju tačku pucanja”, razgovaraju o svojim frustracijama bavljenja kreativnim stvaralaštvom u Srbiji, na Balkanu i svetu danas, umreže svoje stvaralačke porive i osnaže svoju želju za promenom i da na konstruktivan način doprinesu rešenjima za novi vrli svet.

Nezavisna kulturna scena i decentralizacija

Foto: Bojana Janjiæ
Umetnička zona Mikser festivala 2015. akcentiraće nezavisnu scenu uz predstavljanje kulturnih centara i pokreta iz cele Srbije, koji će predstaviti svoju viziju stanja “neizdrža” i ukazati na značaj decentralizacije kulturne scene.

I ove, kao i prethodne godine, naglasak će biti na umetničkoj formi performansa, kao i street arta, u okviru kojeg će se realizovati projekat “Nove boje Beograda”.

Intimno i kolektivno osećanje neizdrža i teskobe prouzrokovane nemogućnošću da se pojedinac adekvatno izrazi unutar svoje zajednice, porodice, kolektiva, akademske sredine, svog profesionalnog okruženja, javnosti i države, biće istaknuto i projektom “Crna kutija” koji ukazuje na granična stanja nezadovoljstva “pred pucanje” koja umetnik pretvara u konstruktivan čin i time otvara put diskusiji o ulozi umetnosti u ozdravljenju društva.

Arhitektura i dizajn u fokusu

Mikser Dizajn
Srž ovogodišnjeg festivalskog programa je novouspostavljena inicijativa Balkanska dizajn mreža (BDN), inovativna platforma osnovana od strane Mikser organizacije iz Beograda, Hrvatskog Dizajnerskog Društva iz Zagreba i Public Rooma iz Skoplja, sa idejom da pruži stratešku podršku razvoju i promociji balkanskog dizajna, kao i da podigne svest o važnosti dizajna u procesima društvenog i ekonomskog razvoja.

Regionalni konkurs “Young Balkan Designers” (Mladi balkansk i dizajneri) raspisan je upravo od strane BDN-a, a u susret Mikser festivalu, na kome će premijerno biti izloženi pobednički radovi konkursa. Izložbu će će na novoj lokaciji festivala - Dizajn Hali u Travničkoj, otvoriti renomirani industrijski dizajner Konstantin Grčić, sa kojim će dizajneri iz Srbije i regiona imati priliku da razgovaraju o svojim radovima u okviru programa “Sve što ste želeli da znate o dizajnu”.

Konstantinu Grčiću pridružiće se i profesori jednog od prvih pet najboljih svetskih fakulteta za industrijski dizajn “Poly U” iz Hong Konga, kao i eminentna imena iz oblasti arhitekture i urbanizma, kao što je Jan Bolen, osnivač belgijskog Centra za savremenu umetnost “Z33” i direktor Odseka za Društveni dizajn na jednoj od najboljih holandskih škola za dizajn, Dizajn akademiji u Ajndhovenu.

Posetu festivalu najavio je i čuveni svetski arhitekta Rem Koolhaas, koji će u okviru arhitektonske konferencije sa srpskim kolegama diskutovati o etici arhitektonske profesije i društvenoj ulozi arhitekata u projektima od javnog značaja, dok će dosadašnje savama lske spontane urbane intervencije zablistati u punom sjaju u okviru međunarodne urbanističke izložbe koja na festival stiže pravo sa Bijenala javnih gradskih prostora u Rimu.

Nova teatar scena i muzika

Foto: Marko Ristiæ
Novouspostavljena pozorišna scena u Mikser Houseu, Mikser teatar, pružiće i na festivalu novi prostor za artikulisanje nezavisnog pozorišta kroz odabir domaćih i regionalnih scenskih ostvarenja, uključujući i nezavisni kooprodukcijski hit Miksera, SKC NS i KC Pančeva, predstavu Dogvil, koja će se igrati na otvorenom, kao poseban omaž Savamali.

Muzički program festivala će, nakon sjajnog januarskog koncerta u Mikser Houseu, otvoriti Ana Popović , čuvena bluz muzičarka. Ana će 3. juna ujedno otvoriti i novu binu Mikser festivala, na otvorenom, kapaciteta od 5.000 ljudi.

Pored Ane, nastupiće kultni bend Goblini, grupa Time, u originalnom sastavu predvođenom Dadom Topićem, sve popularniji Artan Lili, čuveni splitski hip hoperi TBF, miljenici publike Darkwood Dub i mnogi drugi.

U skladu sa Mikserovom dugogodišnjom tradicijom, i ove godine će svoju šansu da zablistaju pod reflektorima dobiti mladi, neafirmisani bendovi odabrani na javnom muzičkom konkursu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: